Ha a szülők nem tartják be, legalább a nagyszülők tudják...

A pszichológusok szerint nagyon fontos, hogy a 2-3-4-5 éves gyerekekkel a szülők, nagyszülők erős bizalmi kapcsolatot alakítsanak ki. A pszichológus szerint minden nap, három percen keresztül, a kicsit ölelgetni, babusgatni, szeretgetni kell, megkérdezve tőle, hogy mit csinált, hol járt, mi történt vele.

Érdemes ezt a módszert pl. az óvodánál történő találkozáskor alkalmazni. A szakember szerint erre a pár perces rituáléra a gyerek akár élete végéig emlékezni fog, ezáltal megalapozva a kölcsönös bizalmat. Ha nem alakul ki és válik rendszeressé ez a szabály, akkor a kapcsolat felszínesebb, gyengébb lesz, így a gyerek nem minden esetben fogja az édesanyja, édesapja, nagyszülője segítségét kérni, még akkor sem, hogy ő is tisztábban van azzal, hogy nagy bajban van.

A három perces aranyszabály arra az esetre vonatkozik leginkább, amikor találkozunk a gyerekkel. Ekkor kell kifejezni a gyerek iránt érzett örömet, szeretetet, és érdeklődve meg kell kérdezni tőle, hogy mit érez, meséljen arról, amiről szeretne.

Az is fontos, hogy ilyenkor tényleg odafigyeljünk a gyerekre, annak beszédére, mondandójára, mert a kicsik gyorsan észreveszik, ha valaki nem figyel rájuk, és máris elindul a bizalmi index romlása. Érdemes néha később visszakérdezni, hogy a gyerek mondja el részletesebben a történetét, ezáltal erősítve benne azt, hogy valóban kíváncsiak vagyunk rá.

A hosszú és bonyolult beszélgetések kerülendők, mert a gyerekekkel egyszerűen és világosan érdemes beszélni.

Amit mindenképpen kerülni kell: a hosszú kioktatás! Egy-két perc után már nincs értelme folytatni, hisz nem fog odafigyelni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!