Sok olyan ember akad a világon, akinek az egész életét átszövi az aggodalom. 

A hipochondria fizikai zavarnak tűnhet, de nem az. Sokkal inkább mentális rendellenesség. A hipochondria jelei sok esetben akkor jelentkeznek, amikor egy valódi fizikai betegséget küzdött le az ember, vagy gyászidőszakon van túl egy szerette betegség miatti halálát követően.

Jellemző az is, hogy nem ez az első mentális állapot: általában azután vehető észre, hogy az illető egyéb rendellenességtől szenvedett, például depressziótól, szorongástól – korai felnőttkorában.

A legtöbb esetben a hipochondia jelei észrevehetők. Nem nehéz elrejteni őket, hiszen az ember egész életét átszövi az aggodalom. 

1. Internetes keresések: a hipochondria jele, ha az ember igen sokat keresgél a világhálón tünetek után. Lehet az akármilyen apróság, elkezdi megszállottan keresni a lehetséges okait. A hipochondriás felfedez magán egy kis anyajegyet és azonnal a legrosszabb diagnózisra gondol.

2. Számos orvosi időpontja van: amikor valaki egészségügyi szorongástól szenved, számos orvost meglátogat. Nem számít, mit mond a többség, a hipochondriás nem győzhető meg arról, hogy valami gond van vele. Számos időpontot foglal különféle doktorokhoz, hogy megtudja „az igazat” komoly betegségéről. Sosem elégedett a diagnózissal, mindig az aggodalma irányítja.

3. Panaszkodás: a hipochondriásra jellemző, hogy egészségéről állandóan panaszkodik a barátoknak és a családnak. Gondolkodásmódja mérgező. Érthető, ha valaki panaszkodik, amennyiben rosszul érzi magát vagy valóban súlyos betegség gyötri; ám az állandó panasz annak a jele, hogy az illetővel valami nincs rendben. A barátok kezdetben támogatóak, de idővel kerülni kezdik az embert, ha észreveszik, hogy nem mond igazat.

4. A jövőbeni betegségek félelme: a hipochondriás nagyon fél a jövőtől. Még ha fizikailag jól is érzi magát jelenleg, egy jövőbeni betegséget illetően horribilis félelmei vannak. Attól tart, hogy rákos lesz, eltöri valamijét, vagy rejtélyes kór vesz rajta erőt. Minden köhögésnek, tüsszögésnek jelentőséget tulajdonít. Ha valamit észrevesz magán, pánikszerűen kezdi keresni az okokat.

5. Progresszív betegségektől való félelem: amennyiben valaki már küzd egy betegséggel, megszállottja lehet annak a gondolatnak, hogy lehet ez rosszabb is. Lehet, hogy csak megfázott, mégis azon gondolkodik, akár meg is halhat. A hipochondria jele, ha ilyen esetben az ember folyamatosan figyeli magát, valami lesújtó dologtól rettegve.

6. Germafóbia: aki hipochondriás, az gyűlöli a tömegközlekedést, a nyilvános helyeket, még akár barátai otthonát is. Bizonyos körülményeket vár el, hogy kellően tisztának érezhesse magát. Ha valaki beleiszik az italába, azt akár ott is hagyhatja. Saját háziállataival szemben is elutasítóvá válik a lehetséges kórokozók miatt. Mindez a hipochondriást arra készteti, hogy alig hagyja el a lakását.

7. Gyógyszertár a táskában: a hipochondria jele lehet, ha valaki teljes gyógyszerarzenált hordoz magával, beleértve a fejfájás pirulákat, allergia elleni gyógyszereket, narkotikumokat. Ha nem pénztárcában, akkor egyéb tartóban hordja azokat. Mindenképpen fel akar készülni a lehető legtöbb helyzetre. Egyesek akár antibiotikumokkal is fel lehetnek szerelkezve, mert attól tartanak, hogy egy karcolásból fertőzés lehet.

Ha a fentiekben magunkra ismertünk, akkor álljunk meg egy pillanatra és tisztítsuk ki agyunkat. Tegyük fel a kérdést magunknak: van logikus oka annak, hogy a haláltól rettegjünk? Ha nincs semmi reális bajunk, ideje felismerni, hogy minden rendben.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!