Egyre messzebb kerül az öregségi nyugdíjhatár.

A Portfolio számolt be arról, hogy míg a nyolcvanas évek elején húsz 65 éves, vagy a feletti életkorú ember jutott 100 aktív korú munkavállalóra, a következő 35 évre vonatkozó becslések szerint már 53 időskorú jut 100 aktívan dolgozó emberre az OECD országokban.

Ha a foglalkoztatottak számát nem sikerül érdemben növelni, a társadalom elöregedése jelentősen ronthatja majd a nyugdíjasok életszínvonalát. Egy a közelmúltban készült tanulmány szerint a nyugdíjkorhatár emelése segíthet a helyzeten, hazánkban például úgy, ha 2050-re a nyugdíjkorhatárt a mostani 65 évről 72 évre tolják ki.

az EU népessége 2044 körül fog tetőzni (kb. 525 millió fő), innen viszont folyamatos népességfogyás várható hosszú évtizedekig. Pénzcentrum szerintA Portfolio elemzése szerint azonban ez a lépés önmagában nem elég: komoly munkaerőpiaci változások is szükségesek, például a nők foglalkoztatottságának jelentős növelése. A Portfolio elemzése az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a legújabb jelentése alapján készült. A hivatal népességi előrejelzése szerint az Unió népessége közel öt százalékkal fog csökkenni 2100 január 1.-ig, ez 20 millió emberrel kevesebbet jelent. A Pénzcentrum szerint az EU népessége 2044 körül fog tetőzni (kb. 525 millió fő), innen viszont folyamatos népességfogyás várható hosszú évtizedekig. 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!