A tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell menni.

A trombózis véralvadási zavar során alakulhat ki, amikor a keletkezett vérrög elzárja az érben vagy a szívben a vér áramlásának útját. A trombózisnak két fajtáját szokták megkülönböztetni, a sokak által leginkább veszélyesnek tartott mélyvénás trombózist (MVT) és az artériás trombózist. 

Az MVT elsősorban az alsó végtagok mélyen fekvő vénáiban alakul ki és akadályozza a vér elszállítását a végtagból. Ez lenne a kisebbik rossz, ám erről a vérrögről kisebb darabok leválhatnak, amelyek a vérárammal létfontosságú szervekhez (szívhez, tüdőhöz) eljutva életveszélyes állapotot okozhatnak.

Íme, az a 8 tünet, amelynek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell menni.

1 – Lábfájdalom

A MVT legfőbb jele az alsó végtagban jelentkező fájdalom. Egyes esetekben ez az egyetlen tünet. A lábikrában jelentkező fájdalom erős és éles. Fontos, hogy az izomgörcstől elkülönítsék ezt a tünetet.

2 – Végtag duzzanat

Ha azt veszed észre, hogy az egyik bokád és lábszárad hirtelen és látványosan megduzzad, de nem tudod a pontos okát, akkor azonnal fordulj orvoshoz, mert nagy valószínűséggel MVT-sal van dolgod.

3 – Vöröses-lilás elszíneződés a bőrön

Ha vérrög alakult ki és elzárta az eret, akkor az érintett végtag bőre vörösessé, lilássá válhat, emellett meleg tapintatú lehet.
A tüdőembólia az egyik leggyakoribb szövődménye a MVT-nek és a következő tünetek hívják fel rá a figyelmet:

4 – Szapora szívverés

Ha a vérrögből leválik egy darab az a vérkeringéssel eljuthat a tüdőbe és elzárhatja az artériát. Ilyenkor felgyorsulhat a szívverés, amely az oxigénhiányt igyekszik kompenzálni.

5 – Mellkas fájdalom

A mellkasban tapasztalható éles, szúró fájdalom a tüdőartériában kialakuló tromboembólia jele lehet. A fájdalom hasonlatos a szívrohamkor jelentkező mellkasi fájdalomhoz.

6 – Légszomj

A légszomj és a növekedett légzésszám (30-40/perc) jellemző tünet a tüdőembóliában. Emellett sápadtság is jelentkezhet.
A mesenterikus erek a belek vérellátásáért felelősek. Ha a trombózis itt alakul ki, akkor a tünetek az emésztőrendszert is érinthetik.

7 – Hasi fájdalom

Erős fájdalom jelentkezik ilyenkor a hasban.

8 – Hányás

A mezenterikus vénás trombózis jellegzetes tünete a hányinger és a hányás is. Ilyenkor megfigyelhető, hogy a hányás nem enyhíti a fájdalmat. Bizonyos esetekben vér is megjelenhet a székletben.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!