Hatvan éven keresztül minden héten vért adott. Minden tiszteletet megérdemel!

 A múlt héten pénteken adott utoljára vért James Harrison. A 81 éves ausztrál férfi hatvan éven keresztül minden héten beült a székbe, hogy vért adjon és ezzel 2,4 millió gyermek életét mentette meg.

 

 

James vérében ugyanis egy igen ritka Rh0(D)-immunoglobulin nevű anyag található. Ezzel az ellenanyaggal tudják kezelni az RH inkompatibilitást. Ez terhes nőknél fordulhat elő, és a magzat agykárosodásához vetéléshez illetve a magzat halálához is vezethet.

Senki sem tudja pontosan, miért pont James vérében találhatók ezek az antigének. Valószínűleg egy vérátömlesztés eredményeképpen, a férfin ugyanis 14 éves korában tüdőműtétet hajtottak végre, és akkor 13 liter vért kapott egy donortól.

Néhány évvel később úgy döntött, ő is vért fog adni. Ez 1954-ben volt. Akkoriban nagyon sok gyermek halt meg RH inkompatibilitás miatt.

Miután az orvosok felfedezték, hogy a férfi vérében jelen van az a bizonyos antigén, a csecsemők halálozási adatai már nem voltak annyira ijesztőek. A véréből kivont plazma segítségével az orvosok elkészítették az Anti-D nevű anyagot. Ennek köszönhetően az elmúlt időszakban 2,4 millió kisbaba életét mentették meg. A férfi unokája is közöttük volt.

 életét.mentette meg a gyermekekörül, akiknek az ő vére olyan hölgyek vették James az elmúlt 60 éveben 1173 alkalommal adott vért. De az orvosok egy idő után úgy döntöttek, már itt az ideje nyugdíjba mennie. A véradás utolsó napját James nagyon szomorú napként élte meg. Ám mások ünnepelték:

 

 
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!