Három különböző címen is plusz pénzt kapnak a következők szerint.

Bár már tavasszal - a jövő évi költségvetés elfogadásakor - is felmerült, hogy idén először sor kerülhet nyugdíjprémium kifizetésére, ez csak ősszel vált biztossá. Azonban nem ez az egyetlen extra kifizetés, amelyre számíthatnak a nyugdíjasok az év végén, hiszen a vártnál magasabb infláció következtében nyugdíjkorrekcióra is sor kerül, valamint a tavalyi évhez hasonlóan idén is kapnak Erzsébet-utalványt az arra jogosultak.

Nyugdíjkorrekció

A korrekció összege a nyugdíj nagyságától függ, egy átlagos nyugdíjas körülbelül 11 ezer forintos egyszeri kifizetésre számíthat. Idén év elején 1,6 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ám azóta kiderült, hogy az infláció ennél magasabb lesz, várhatóan 2,4 százalék. A két érték közötti különbözetet fogják januárig visszamenőlegesen kifizetni novemberben. A minden nyugdíjasnak járó nyugdíjkorrekció 27 milliárd forintba kerül összesen.
Nyugdíjprémium

Ennek a bejelentése volt a legnagyobb újdonság, hiszen hiába alkották meg évekkel ezelőtt a nyugdíjprémiumról szóló törvényt, ennek kifizetésére még sosem került sor. Ennek oka igen egyszerű: csak szigorú feltételek teljesülése esetén fizethető ki ez a tétel. Egyrészt a gazdaságnak legalább 3,5 százalékkal kell bővülnie adott évben, másrészt az államháztartás tárgyévi egyenlegcéljának is teljesülnie kell. Úgy tűnik a törvény elfogadása óta először teljesülhet a két feltétel egyszerre.

Ennek a tételnek az összegét már csak részben befolyásolja, hogy mennyi az adott személy nyugdíja. A prémium kiszámításához két értéket vesznek alapul. Egyrészt az adott évben várt gazdasági növekedés mértékét (jelen esetben 4,1 százalékot) csökkentik 3,5 százalékponttal. Így kapunk egy 0,6-os értéket.
A számítás másik lába a nyugdíjunk 25 százaléka, de maximum 20 ezer forint. A kettő szorzata lesz a nyugdíjprémium, idén tehát maximum 12 ezer forint. Így ha valakinek eléri a nyugdíja a 80 ezer forintot, akkor már megkapja az idei maximális nyugdíjprémiumot.

Az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők azonban kevesebbet fognak kapni, például ha valakinek 60 ezer forint a nyugdíja, akkor a prémium már csak 9 ezer forint lesz, míg a 28 500 forintos nyugdíjminimum után mindössze 4 275 forintos prémium jár. Az idei költségvetésben 24 milliárd forintot különítettek el a prémiumok kifizetésére.
A törvény alapján egyébként csak azoknak járna a nyugdíjprémium, akik már betöltötték a nyugdíjkorhatárt, a kormány azonban úgy döntött, hogy mindenki részesül belőle, aki valamilyen nyugdíjszerű ellátásban részesül. Ez közel 2,8 millió embert jelent.


Erzsébet-utalvány

A múlt héten az is eldőlt, hogy idén is kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. Az egységesen, fejenként 10 ezer forintos értékben kiosztott utalványokat főként élelmiszerboltokban és éttermekben lehet beváltani. Ez összesen 2,7 millió embert érint, és körülbelül 27 milliárd forintba kerülhet összesen.

A nyugdíjkorrekció és a nyugdíjprémium a novemberi nyugdíjakkal kerülnek kifizetésre, ám az Erzsébet-utalványokat csak később, valamikor decemberben fogják megkapni az arra jogosultak. Összesen tehát november-december folyamán átlagosan 34 ezer forint plusz bevételük lesz a nyugdíjasoknak.

Jövőre is infláció felett emelik a nyugdíjakat

Jelenleg úgy tűnik, hogy 2018-ban infláció feletti lesz a nyugdíjak emelése. A jövő évi költségvetés elfogadásakor még 3 százalékos inflációt vártak, így ekkora nyugdíjemeléssel is számoltak. Azóta valószínűbbnek tűnik, hogy az infláció ennél mérsékeltebb lesz, ennek ellenére egy október eleji Kormányinfón azt nyilatkozták, hogy nem tervezik csökkenteni a nyugdíjemelés mértékét.
Ugyancsak a jövő évi költségvetésben szerepel egy 32 milliárdos tétel, amit a jövő évi nyugdíjprémiumra különítettek el. Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy kedvező gazdasági körülmények esetén 2018-ban is lehet nyugdíjprémium.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!