Az egészségügyi szakértő szerint a hálapénzes rendszerrel a többség nagyon rosszul jár.

Az egészségügy helyzetén jelentősen ront, hogy évente 70-80 milliárd forint hálapénz tűnik el jórészt az orvosbárók zsebében, másik 150-180 milliárd pedig a lakásrendelőkben. Lantos Gabriella egészségügyi szakértő szerint amíg nincs súlyos, elrettentő szankció, a rendszer virágozni fog. Részletek a 168 óra interjújából.

–  Olyanokat is befektetnek a kórházba, akiket nem kellene. A fejlett világban a műtéti típusok 80 százalékát egynapos sebészeti ellátás keretében végzik, gyakran endoszkópos technikával. Ilyenkor a beteg legkésőbb 24 óra múlva hazamehet, de gyakran még aznap elbocsátják. Az Egyesült Államokban a műtétek 64 százalékát, Angliában, Skandináviában 50 százalékát, nálunk pedig nyolc százalékát végzik így. A magyar szülő nőt három-öt napig bent tartják, Németországban hat órával a szülés után hazamehet, ha nincs panasza. Katalin hercegnő például ambulánsan szült.

– Mi kellene ahhoz, hogy ne tudjon működni a hálapénzrendszer?

– Politikai akarat.

– Mit tudna tenni a politika?

– Bebörtönözne tíz orvosbárót és tíz nénit, aki zsebbe fizet. Durván hangzik, tudom, és soha nem is fog megtörténni, de ez hatna. Amíg nincs súlyos, elrettentő szankció, a hálapénzrendszer virágozni fog, hiszen társadalmi igény hozta létre. Sokan vannak az alsó középosztályban, akiknek jó a kombináció, és hangosak az orvosbárók is, akiknek érdeke ennek a fenntartása.

- Ez addig így is marad, amíg az egészségügyi dolgozók masszív derékhada és a járulékfizetők nem kötnek szövetséget. Ebben a rendszerben csak ők járnak rosszul: a beteg, aki kétszer fizet az ellátásért, és az orvos, aki nem kap hálapénzt. Csakhogy nekik nincs hangjuk. És amíg ők tűrnek, addig nem lesz változás.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!