Sokak problémája, pedig egyszerűen meg lehet előzni!

A benőtt köröm kialakulásának több oka is lehet: pl. a túl szűk cipő, statikai állapotváltozás (lábboltozat süllyedése), de leggyakrabban a helytelen körömvágás eredménye. Ha ívesre vágja valaki a körmét, kivágja a sarkokat, a köröm a növekedés során a bőr alá nő, azt folyamatosan irritálja, gyulladás alakulhat ki. Ez állandó fájdalommal társulhat, súlyos esetben vadhús is képződhet.

Fájdalom esetén persze megpróbálják kivágni a köröm sarkát, ami átmenetileg enyhíti a panaszokat, a köröm növekedésével azonban ismét benő a bőr alá, panaszt okoz, egyre csak rosszabb lesz a helyzet. Sajnos előfordul, hogy a műtét nem elkerülhető. Érdemes inkább szakemberhez fordulni!

Minden körömvágás előtt jusson eszedbe: a körmöket egyenesre vágd! Oldalt a körömsarkoknál a bőrt fürdés/lábáztatás után nyomd akár perceken át oldalra le, próbáld a köröm sarkát felszínre hozni.

Ha már benőtt a köröm, de még nem súlyos a probléma, az alábbi megoldás javasolt:

Meleg, szappanos vízben áztasd a lábad 10-20 percig, naponta legalább kétszer 1-2 hétig. Minden alkalommal nyomd le a bőrt a körömszélről, köröm sarkáról. Ha a bőr és a köröm össze van nőve, tapadva, vastagabb cérnával vagy fogselyemmel szétválasztható, a lényeg, hogy a köröm sarkát és a bőrt próbáljuk minél távolabb tartani egymástól.

A körömemelő is segíthet!

Pedikűrösök alkalmazzák ezt a módszert. A körömre egy három részből álló speciális acélból készült kapcsot tesznek, és egy összehúzó dróttal a benőtt körmöt a körömsáncból kiemelik.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!