Az égő érzés a talpban több betegségre is utalhat.

A talpban jelentkező, égő érzés váratlanul érhet bennünket. Első alkalommal talán nem tulajdonítunk neki jelentőséget. Ám ha többször is előfordul, érdemes utánanézni: nem valamilyen betegség vagy állapot áll-e a háttérben.

Amennyiben kényelmetlen cipőnek vagy egyéb, ismert dolognak tulajdonítjuk, könnyen megszüntethetjük az okot. Ha azonban sejtelmünk sincs, mi válthatta ki és többször előfordul, fontos megvizsgáltatnunk magunkat. Az égő  érzés a talpban több betegségre is utalhat, vagy olyan szokásunkra, amely rombolja az egészségünket. 

1. Diabétesz: a cukorbetegséggel a normálisnál magasabb vércukorszint és triglicerid-szint járhat. Ezek idővel károsíthatják a talpban és kezekben levő idegeket, állandó vagy alkalmi égő érzést kiváltva. Ha észleltük a jeleket, számoljunk be róla orvosunknak: ilyen az ujjak zsibbadása, bizsergése is. Ellenőriztessük állapotunkat és kezeltessük a diabéteszt!

2. Perifériás neuropátia: ez az állapot, mely szintén égő érzést válthat ki a talpakban, az idegek károsodását jelenti, azon idegekét, melyek a gerincvelőt a karokhoz, lábakhoz, kezekhez és talpakhoz kapcsolják. A diabétesz a leggyakoribb ok, de van más is: a rák elleni gyógyszerek (kemoterápia), a veseelégtelenség, autoimmun betegségek (a reumatoid arthritis is), mérgező anyagok, fertőzés és táplálkozási problémák ugyancsak kiválthatják.

3. Súlyos alkoholfogyasztás: a túl sok ivás egészségügyi problémákat válthat ki. Az évek során azon idegeket is károsítja, melyek a talpakhoz kapcsolódnak. Kevés lehet szervezetünkben azokból a tápanyagokból is, melyek az idegeket egészségesen tartják. Mindegyik probléma égő érzést vagy bizsergést okozhat a talpakban. Ha abbahagyjuk a szeszes ital fogyasztását, a tünetek javulhatnak és a további károsodás is leáll.

4. Lábgombásodás: a tinea pedisként is ismert egészségügyi probléma következtében az ujjak között és a lábfejen gombásodás jelentkezhet, amely miatt a bőr viszket, ég és feszül. Nedves, zárt cipőkben, amelyek nem engedik szellőzni a lábat, könnyen kialakul. Ha el akarjuk kerülni az égő érzést a talpon, ne adjunk esélyt a gombásodásnak – a már kialakult gond ellen pedig alkalmazzunk gombaellenes krémet, spray-t, port, amely kontroll alatt tartja a fertőzést.

5. Nem jutunk elegendő B12 vitaminhoz: az idegeinknek szükségük van erre a vitaminra, hogy egészségesek maradjanak. Ha nem jutunk kellő mennyiséghez az ételből – főként vegetáriánus életmód esetén -, szükség van pótlásra. Idősebb korban, vagy súlyvesztő műtétet követően nehezebben szívja fel a szervezet a B12 vitamint. Jó tudni, hogy az alkoholizmus szintén gátolja annak megfelelő felszívódását, ahogyan a folsavét, tiaminét és egyéb B-vitaminokét is.

6. Krónikus veseelégtelenség: diabétesz, illetve magas vérnyomás esetén gyakori ezen állapot kialakulása. A vesék lassan elkezdenek nem jól működni. Ennek köszönhetően a hulladéknak minősülő folyadékok felhalmozódnak a testben, s ez károsíthatja az idegeket (urémiás neuropátia), beleértve a talpakat – mely szintén égő érzést válthat ki. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!