Hasznos tudnivalók a húsvásárláshoz! Némelyik trükk könnyen kibukik, ha a a vásárló odafigyel.

Több eljárás is van, amivel a tisztességtelen hentesek átverhetik vevőiket, de némelyik trükk könnyen kibukhat, ha a a vásárló odafigyel. 

Pálinkás István hús-hentesárú kereskedő azt mondta, attól kell húst vásárolni, akiben megbízunk, és akinél közelebbről is meg lehet nézni, kibontani, megszagolni az árut. Ha a húsnak kellemetlen szaga van, az a marha esetében nem jelenti, hogy nem fogyasztható, a sertésnél azonban megfelelő portékánál friss hússzagot kell érezni, ami melegebb időben erősebb is lehet.

A sárga bőrű csirkékről a hentes azt mondta, van ahol kurkuma vagy valamilyen speciális táp segítségével imitálják a tanyasi baromfit. Ez viszonylag új megoldás, de tudomása szerint nem legális módszer. A trükk akkor bukik ki, ha csak a bőr élénk színű, az alóla kilátszó hús kicsit sem sárgás. Természetes esetben ugyanis az sem lehetne halvány. 

Ha a pácolt húsok nyálkásak, ragadósak, az jellemzően azért van, mert már a fűszeres, olajos kezelés előtt sem voltak frissek. A jó szakember a feldolgozást, pácolást csak friss hússal végzi.

A darált húsok a legkényesebb áruk közé tartoznak, mert könnyebben kerülhetnek beléjük baktériumok, így azokat 2 fok felett nem lehet tárolni, forgalmazni, és ezt a fogyasztó is ellenőrizheti.

A kereskedő nem fagyaszthat és nem olvaszthat ki húst, a terméket a természetestől eltérő színű fénnyel megvilágítva nem kelthet hamis érzetet a vevőben, nem verheti át azzal, hogy friss az áru. Semmilyen más eljárást sem lehet alkalmazni a termék hibájának elfedéséért – így az ecetes lemosást sem.

A Nébih igazgatója azt mondta, az uniós jogszabályok, amelyek a hatóság működését is meghatározzák. Pillanatnyilag nem írnak elő kötelező fogyaszthatósági időket, annak megállapítása a terméket előállító vállalkozó felelőssége. Szigorúan vezetett dokumentációval kell tudnia bizonyítania, hogy az adott időtartamokat betartja, illetve, hogy a húsok szintén ellenőrzött, nyilvántartott vállalkozásoktól származnak.

Azt, hogy egy hústétel az előállító vállalkozó szerint miért tartható el adott ideig – például kettő, négy vagy hat napig – meg kell indokolnia. A Nébih igazgatója hozzátette, mára kialakult egy általános eltarthatósági idő az egyes húsok esetében. A legrövidebb ideig a baromfihús tárolható, mivel a legkisebb a zsírtartalma, ezért nagyon romlékony, valamint sok esetben még mindig szalmonellával terhelt lehet. A sertéshúsok a középkategóriába tartoznak, a marhahúsoknál pedig hosszabb eltarthatósággal lehet számolni. Megjegyezte, hogy a vákuum- vagy védőgázas csomagolású termékek esetében ezek az időtartamok kitolódnak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!