Rendkívüli mértékben szaporodtak el a poloskák és a harlekin katicák az országban.

Rovarinvázió van az országban, poloskák és katicák jelentek meg a lakásokban. Idén a korábbiaknál is több gondot okoznak.

 

A márványos címeres poloska és a harlekinkatica Ázsiából jött, a zöld színű vándorpoloska viszont Afrikából. De nem a felmelegedés miatt vannak itt, ahogy azt sokan gondolják. A bogarakat az ember hozta be Európába és olyan jól érezték magukat, hogy elárasztották az egész kontinenst.

 

A harlekinkatica, ázsiai katicabogár, sokszínű katicabogár,  a katicabogarak (Coccinellidae) családjába tartozó ragadozóbogár. Kelet-Ázsiában őshonos,sok színváltozatban fordul elő. A zöld színű poloska viszont Afrikából vándorolt be.

 

Negatív hatásukat elsősorban a borászok tapasztalhatták, mert a tömör fürtökben elbújva szüretkor is ott maradnak, és préseléskor narancssárga testnedvet eresztenek, ami igen keserű íze miatt ronthat a must minőségén.

 

A lakásokba, zárt ajtajú gépkocsikba is megtalálják az utat, menekülnek a hideg elől. A kéretlen lakó társaságát kellemetlen tulajdonsága teszi még elviselhetetlenebbé: védekezés céljából rendszerint sárga, bűzös folyadékot bocsát ki magából, amit nagyon nehéz a lakásból vagy a gépjárművekből eltávolítani.

 

A szakemberek szerint a kártékony rovarok támadását csak a gyors lehűlés és a közelgő éjjeli fagyok állíthatják meg.

 

 

 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!