Sokan nem mernek belevágni a bejgli sütésébe, mert félnek, hogy nem sikerül. Így biztosan jó lesz!

Hozzávalók (Bejgli recept 2 diós -2 mákos)

Tésztához

  •     50-55 dkg liszt (ez attól függ hogy épp mennyit vesz fel a folyadék),
  •     15 dkg vaj,
  •     10 dkg sertészsír (én mangalica zsírt használtam),
  •     5 dkg porcukor (ez azért fontos , hogy könnyen eldolgozható legyen),
  •     2 dkg élesztő,
  •     2 db tojássárgája,
  •     1 dl tej,
  •     csipet só.

Máktöltelék

  •     25 dkg darált mák,
  •     20 dkg porcukor (ízléstől függően),
  •     2 evőkanál méz,
  •     5 dkg mazsola,
  •     reszelt citromhéj,
  •     1 -1,5dl tej.

Diótöltelék

  •     25 dkg darált dió
  •     12-15 dkg porcukor
  •     5 dkg mazsola
  •     2 evőkanál sűrű baracklekvár
  •     0,5-1 dl tej
  •     reszelt narancshéj
  •     lehet még bele tenni rumot aki szereti, csoki reszeléket stb.

A kenéshez 1 db tojás külön a sárgája és külön a fehérje
 

A lisztet egy tálba szitálni majd a vajjal zsírral porcukorral és a csipet sóval összedolgozni. A tejben az élesztőt felfuttatom 1 kiskanál porcukorral. Ha felfutott az élesztő belekeverem a 2 db tojássárgáját.
A liszthez önteni az élesztős tejet simára gyúrni, de ne sokáig, amint összeállt fejezzük be. Osszuk 4 felé fontos, hogy nem szemre hanem mérjük le mérlegen, ez azért fontos hogy egyszerre süljön meg, a tölteléket is egyformán kell majd mérni bele. A 4 db tésztát folpackba teszem és min. 1 órára beteszem a hűtőbe.

Máktöltelékhez a cukorral elkevert darált mákot a forró tejjel leforrázzuk. A tej adagolásánál figyeljük az állagát, nagyon sűrű de kenhető masszát kell kapnunk. Ehhez még hozzáadjuk a mézet a mazsolát, reszelt citromhéjat.

Diótöltelékhez a cukorral elkevert darált diót is leforrázom a forró tejjel, itt azért írtam kevesebb tejet mint a máknál mert én úgy vettem észre, hogy sokkal kevesebb folyadék kell ahhoz, hogy elérjem a kívánt sűrűséget. Majd hozzákeverjük a baracklekvárt, mazsolát, reszelt narancshéjat, rumot.

A tölteléket elfelezem, mérlegen lemérve, tehát lesz 2 mák és 2 dió töltelékem. Hagyom kihűlni. Fontos, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belőle.

Egyenként kinyújtom a tésztát téglalap alakúra, majd rákenem a tölteléket a tésztára úgy, hogy a szélén hagyok egy kis üres részt.

Ettől lesz formás a tekercs. Mielőtt elkezdem feltekerni a tésztát, a tészta két rövidebb oldalán felhajtom ezzel csinálok egy kis támasztékot a tölteléknek. Majd az egyik hosszanti oldalán szorosan feltekerem a tésztát. Ugyanezt csinálom mind a néggyel.

A sütőlemezre papírt teszek, ráhelyezem a 4db bejglit ne legyenek közel egymáshoz, sütés közben megnő a térfogatuk. Ha nem fér egyre, inkább külön süssük meg.
Ettől lesz szép a mintázata: Lekenem 1 db tojássárgájával hosszanti irányban ezután pihentetni kell úgy félórát. Majd lekenem de most keresztirányban!!! a tojásfehérjével, megint pihentetem kb. félórát. A lényeg, hogy megszikkadjon a tetején a sárgája és a fehérje is.
Megszurkálom villával a tetejét.

Előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük kb. 40 -50 percig. Ha idő előtt pirulni kezd, fóliával letakarom. A sütési idő függ a sütőtől lehet /30-35 perc/, hogy hamarabb megsül, ezért érdemes itt is tű próbát végezni.

Tippek

Ha nehezen boldogulsz a töltelék kenésével itt egy kis segítség hozzá: a kimért tölteléket is kinyújtom valamivel kisebbre mint a tésztákat. Ezt úgy csináltam, hogy két folpack közé tettem a tölteléket és nyomkodva eligazítottam a méretre. A folpack nagyon hasznos lesz még, a felső fóliát lehúzom a töltelékről, majd az alsó fólia segítségével ráborítom a tésztára a tölteléket. Ha véletlen híg lett a töltelék javíthatsz az állagán utólag is, fogsz egy marék édes kekszet, összetöröd és a töltelékre szóród, ez majd felszívja a felesleges nedvességet.

Judit B. Eva receptje!

További tippeket is megosztok veletek:

Figyeljünk oda, hogy a tészta, és a töltelék azonos keménységűre készüljön. Ha túl lágy a töltelék, akkor a belőle kisülő vízgőz szétrepeszti a tésztát. Ha túl kemény a töltelék, akkor a szárazság miatt fog szétrepedni. . // / ezért ajánlottam , hogy a mák – vagy dió leforrázásánál használt tejet ne rögtön öntsük rá , úgy kb a felét ezzel jól kikeverem, megvárom hogy a cukor is felolvadjon , de lehet a cukrot akár a tejjel együtt is melegítem, aztán még jöhet hozzá apránként a többi de csak annyi , hogy egy nagyon sűrű állagot kapjunk , ne legyen krémesen híg! A víz helyett én azért használom inkább a tejet , mivel a tej egy kicsit sürít is rajta , a víznek nincs ilyen tulajdonsága és hát az íze miatt is finomabb.

Az is probléma, ha túl sok cukrot tartalmaz a töltelék. Ilyenkor sütés közben kiolvad, mivel a többi összetevő már nem tudja felszívni az aránytalanul sok cukrot, és szétcsapja a tésztát a sütőben. . /// Én általában kevesebb cukrot teszek bele mint amennyit a recept előír/

Ugyanez a probléma lép fel, ha túl zsíros tölteléket készítünk.

A tészta recepttől függetlenül is szétrepedhet. Ez akkor fordulhat elő, ha például túl vékonyra nyújtjuk a tésztát, vagy ha a töltelék szétosztása közben durván nyomkodva megsértjük a tésztát. Illetve, ha sütés előtt elfelejtjük megszurkálni a beiglit. /// A töltelék egyenletes elosztására volt a fóliás megoldásom amit a recept végén olvashattatok amit éppen azért találtam ki , hogy 1. sürü tölteléket csinálhassak 2. könnyen rátudjam dolgozni a tésztára anélkül , hogy szétcincálnám a tésztát .

Sütés közben is probléma lehet, ha túl forróra állítjuk a sütőt. Ilyenkor a külső réteg túl gyorsan kérgesedik, és a belső szaftos részből kiáramló gőzök szétrepesztik a sütemény kérgét. .Ezeket a fortélyokat több tucat recept átböngészése után gyűjtöttem össze. Remélem hasznotokra válnak nektek is. De ha esetleg még van más hasznos trükk, fortély amit Ti tudtok szívesen várom én is , és megköszönöm nektek ha itt megosztjátok velem Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!