Ötven éve sugározta első színes adását a Magyar Televízió.

A New York-i CBS stúdiójából 1940-ben továbbítottak először elektronikus eszközökkel színes televíziós képet, a magyar származású Peter Carl Goldmark által kifejlesztett, 343 képsorral működő eljárással. A magyarországi televíziózásban jóval tovább, egészen 1969. április 5-ig kellett várni az első színes – még kísérleti – adásra.

Az ötvenes években indult el a televíziózás Magyarországon, és – ahogy más országokban is – néhány évtized alatt itt is a legnépszerűbb szabadidős tevékenységgé vált. Noha kisebb lemaradással zárkóztunk fel a színes technika terén a nálunk fejlettebb országokhoz, a színes rögzítési technika – természetesen – jóval megelőzte a sugárzási feltételek kiépítését, már korábban is készültek színes felvételek.
Ezek közül az első 1966-ban, Bartók Béla A csodálatos mandarin című balettjéről, majd 1967-ben leforgatták az első színes tévéfilmet is Fekete István A koppányi aga testamentuma című regényéből.

1969. március 21-én átadták az első magyar színes televízió-adóberendezést a Széchenyi-hegyen, majd április 5-én sugározták az első élő színes televízióadást, amelynek rendezője Horváth Ádám, szerkesztője Tóth Erika, vezető operatőre Nagy József, gyártásvezetője Kerpel Ágnes, műszaki vezetője Forgóné Végh Éva volt. A kiszolgáló személyzet ekkor még nehéz és szűkös körülmények között dolgozott, a produkciók nagy része a filmgyári műtermekben készült.

A színes műszaki kísérleti adás délelőtt 11 órakor kezdődött, azt a televízió székházából több hazai és külföldi prominens személyiség kísérte figyelemmel, köztük azon vállalatok vezetői is – posta, MRT –, akik a technikai kiépítésben részt vettek. Tömpe István, az MRT elnöke ünnepélyes beszédében kiemelte: a színes technológia, amelynek elsajátítása Magyarországon is megkezdődött, „népünk javát szolgálja, műszaki, kulturális fejlődésünk egyik tényezője”.

A hazai cégek az 1960-as évek első felében még nem gyártottak színes tévét, aki hozzájutott, az francia importból származó készülékkel tudta venni az adást. Ám a színes sugárzás évében, 1969-ben megjelent az első hazai színes készülék, az Orion Colorion, ám az még megfizethetetlen volt egy átlagos magyar család számára. A komolyabb áttörést az Orion Munkácsy Color 1974-es és a Videoton Color Star 1977-es megjelenése hozta – immár évekkel a színes adások sugárzása után. 1980-ra közel 50 ezer színes televízió működött a hazai háztartásokban, és évről évre tovább nőtt az eladott színes készülékek száma.

Az első színes kísérleti adást követő évben, 1970-ben volt az első színes helyszíni adás, mégpedig az április 4-i díszszemle. Az előfizetők száma az év augusztusára elérte az 1,7 milliót, átlagosan tehát minden második családnak volt már tévéje.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!