Kompenzálás várható, mert egyre nagyobb az eltérés az év eleji nyugdíjemelés és az idén várható infláció között.

Egyre nagyobb az eltérés az év eleji nyugdíjemelés és az idén várható infláció között. A Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb inflációs jelentésében tovább emelte az inflációra vonatkozó prognózisát: immár nem 2,9, hanem 3,1 százalékos áremelkedéssel kalkulkálnak.

Eközben a kormány a nyugdíjakat 2,7 százalékkal emelte januárban. Vagyis ha bejön az MNB előrejelzése, akkor legalább 0,4 százalékponttal maradna el a nyugdíjemelés az árszívnonal emelkedésétől. Reálértelemben tehát rosszul járnak az idősek.

Ennek kompenzálására szolgál a kormány törvényben foglalt kötelezettsége, hogy minden évben vizsgálja meg a nyugdíjemelés és az infláció alakulását, és ha az első nyolc havi folyamatok azt mutatják, hogy az összevetésből nem jönnek ki jól az idősek, akkor gondoskodni kell a kiegészítésről. Erre novemberben szokott sor kerülni. A dolgok jelenlegi állása szerint idén is számítani lehet a kiegészítésre.

A jegybanki jelentésből kiderül továbbá, hogy a gazdasági növekedés miatt prémiumot is kapnak a nyugdíjasok. Szintén törvényi előírás, hogy amennyiben adott évben meghaladja a 3,5 százalékot a GDP bővülése, akkor jár ez a juttatás az időseknek. Mivel az MNB szerint idén 3,8 százalékkal nőhet a gazdaság, az év vége felé erre a kifizetésre is számíthatnak a nyugdíjasok.

A mai tudásunk szerint mivel az inflációs többlet - amit egyébként a nyugdíjas kosár szerint számolt árindex alapján határoznak meg, de a jegybank erre nem közöl külön előrejelzést - nem haladja meg az 1 százalékpontot, ezért a különbözetet egy összegben kell kifizetni a nyugdíjasoknak, ami viszont nem épül be a nyugdíjakba. A 0,4 százalékpont a januári átlag 133,9 ezer forintos nyugdíj esetében havi 500 forint különbözetet ad, vagyis éves szinten kompenzációként átlagosan 6000 forintra lennének jogosultak az idősek.

A prémium esetében a küszöbértéknek tekintett 3,5 százalékos GDP és a jegybank által várt 3,8 százalékos bővülés különbözetét, vagyis 0,3 százalékpontot kell figyelembe venni. A nyugdíjtörvényben meghatározott képlet alapján azt kapjuk, hogy maximum 6000 forint ezen a jogcímen is megilletné az időseket.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a további egyszeri jutalomra a korábbi években megszokott 10 ezer forintot szánja a kormány, akkor azt kapjuk, hogy jelen állás szerint 6+6+10 ezer forinttal, összesen tehát 22 ezer forinttal egészülhet ki a rendes nyugdíj az év során. Ennél kisebb összeg jár azoknak, akiknek a nyugdíja nem éri el a 80 ezer forintot.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!