Nem csak tápláló, kifejezetten egészséges.

A teljes kiőrlésű (graham) kenyér ideális többek között a vegetáriánusok számára is, mivel rostokban nagyon gazdag. A rostok pedig köztudottan nagyon fontosak a bélrendszer harmonikus működése szempontjából, és a legújabb kutatások szerint a bélbolyhok egészségére gyakorolt pozitív hatásuk is jelentős.

A graham kenyér készítéséhez a teljes búzaszemet a korpával együtt felhasználhatja.

Korábban az volt az irányelv, hogy minél fehérebb kenyeret állítsanak elő. A fekete kenyeret csak a munkásosztály fogyasztotta, míg a felső tízezer csakis a fehéret preferálta. Napjainkban ez már fordítva működik, a kispénzű emberek ugyanis csak ritkán engedhetik meg maguknak a magasabb fogyasztói árral rendelkező teljes kiőrlésű kenyeret.

Ha tehetjük, inkább válasszuk az utóbbit, hiszen a fehér kenyér sok szénhidrátot és kevés tápanyagot tartalmaz, mely ráadásul nagyon megterheli a hasnyálmirigyet.

A Graham kenyér fogyasztása azért javasolt a diéták során is, mert lassú felszívódás jellemzi, ugyanakkor mivel nagyon tömör igen laktató is. Rendben tartja a bélműködést, ezért székrekedés esetén is javasolt a fogyasztása.100 gr teljes kiőrlésű kenyér tápértéke alig 340 kalória, ugyanakkor tartalmaz 11 gramm rostot, 13 gramm fehérjét és 0 koleszterint.

Ez a fajta kenyér glikémiás indexe kevesebb, mint 50, szemben a fehér kenyér 70 feletti értékével.

A glikémiás index az a sebesség, amellyel a cukor a vérbe kerül, és minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a kiválasztott inzulin mennyisége. Mindez azonban energia-ingadozáshoz, súlyfölösleg lerakódásához, és anyagcserezavarokhoz (II típusú cukorbetegség) vezethet.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!