Egy család már lebukott, 11 milliót vettek fel jogtalanul.

Nyírmeggyesen több esetet is vizsgál az ügyészség. A falu jegyzője szerint az ellenőrzések igazolják, hogy Kárpátaljáról fiktíven jelentkeznek be hozzájuk. Egy család már lebukott, 11 milliót vettek fel jogtalanul.

Vádat emeltek egy magyar állampolgárságot szerző, de Ukrajnában élő nyugdíjas házaspár és a menyük ellen, mert 2015 óta jogtalanul vettek fel nyugdíjat, illetve családi pótlékot, összesen 11 millió forint összegben.

Stábunk most hiába csöngetett, nem jutott be abba a nyírmeggyesi házba, ahol az ukrajnai magyarok állandó lakcíme volt. Mint kiderült, 2014-ben szereztek állampolgárságot, majd nem sokkal később a magyar lakcímükre hivatkozva nyugdíjat és családi pótlékot igényeltek. Egy ellenőrzésen buktak le.

„A falunak a jegyzője egy helyszíni szemle keretében győződött meg arról, hogy ezen a lakcímen ténylegesen ezek a honosított magyar állampolgárok nem laknak, ezért az állandó lakcímet érvénytelenítette és innentől nyílt meg a lehetőség a szakhatóság felé is, hogy ezeket a határozatokat visszavonják' - mondta az ATV Híradónak Borsodi Bús Emese, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

Az ügyészség Nyírmeggyesen több hasonló esetet is vizsgál. Azt már a falu jegyzője mondta el, hogy az ellenőrzések azt igazolják, hogy Kárpátaljáról, leginkább Beregszász környékéről jelentkeztek be hozzájuk fiktíven. 

„Ami után idekerültem, megállapítottam, hogy vannak olyan ingatlanok, ahova több tízen is vannak bejelentkezve és a jegyzőnek ez feladata a jogszabály szerint, hogy ha úgy állapítja meg, hogy nem valós az a lakcím, akkor helyszíni szemlét tart' - mondta Lipták József jegyző.

Nyírmeggyesen több honosított magyar lakcíméről is kiderült, hogy fiktív, ezeket megszüntette a jegyző. A tömeges bejelentkezések miatt egyébként az ellenzék többször emelte fel a hangját a választások előtt, de akkor érdemben nem foglalkoztak a fiktív lakcímekkel. A falusiak azt mondták: nem gondolták, hogy Ukrajnából sokan pénzért jönnek állampolgársági esküt tenni Nyírmeggyesre.

„Be voltak jelentve a régi polgármesternél, de azt, hogy ő most hol tartózkodik, vagy hol van, nem tudom. Ezt tudtuk, de, hogy ezért még pénzt is felvettek, azt csak most tudtuk meg' - nyilatkozta egy helyi lakos, Török Béláné.

A házaspárt és a fiatalabb nőt költségvetési csalással és közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!