Novemberben fognak egy összegben hozzájutni a nyugdíjasok.

Ha az infláció magasabb lesz 1,6 százaléknál. akkor novemberben egyösszegű kompenzáció­ban részesülhetnek a nyugdíjasok. Szakmai becslések szerint 2-3 százalék között állhat meg idén az infláció, így a korábbi időszakkal ellentétben lesz némi pénzromlás.
Ezt a januári és februári adatok támasztják alá: mert éves szinten a fogyasztói árak átlag 2,6 százalékkal nőttek az első két hónapban. Az infláció alakulását az idősebbek is nagyon figyelik a kiegészítő nyugdíjemelés miatt.

A nyugdíjak reálértékét, azok vásárlóerejét úgy próbálják megőrizni, hogy a mindenkori nyugdíjemelést az adott évre tervezett inflációhoz, vagyis a várható árnövekedés mértékéhez igazítják. Sok olyan év volt, amikor a valós infláció elmaradt a tervezettől, és emiatt a nyugdíjak nagyobb arányban emelkedtek, mint ahogyan a pénz romlott.

Az idén 1,6 százalékos inflációval kalkuláltnak, ezért januárban ennek megfelelő mértékű nyugdíjemelés valósult meg. Az infláció miatt a nyugdíjasok nem járhatnak rosszabbul, ezért van az év végi kompenzáció lehetősége. Az első nyolc hónap adataira támaszkodva, a nyugdíjasokat érintő fogyasztói árnövekedés várható mértékére tekintettel novemberben megvizsgálják a kérdést, és szükség esetén kifizetés is lesz.
Ha a pénzromlás nagyobb, mint az év eleji nyugdíjemelés aránya, akkor az idősek a különbözet alapján járó összeget januárra visszamenőlegesen is kézhez kapják.

A költségvetés minden esetben biztosítja az ehhez szükséges forrást, ezt jogszabály garantálja a jogosultaknak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!