Ez az igazi konyha-művészet!

Ezek a gyönyörű savanyúságok nem csak ínycsiklandozóak, de a konyha díszei lesznek!

Erdélyben MURATURA néven ismert a vegyes zöldséges savanyúság. Nagyon egészséges, mert nincs benne ecet, cukor, tartósító. Lényegében hidegen eltett zöldségeket tartalmaz.

Hozzávalók: zöldparadicsom, káposzta (vörös és fehér, negyedelve), uborka, karfiol, almapaprika, csípős paprika, sárgarépa, kis dinnye, hagyma, cukkini, patiszon, zeller gumó és levél, gyöngyhagyma, stb.


Ahány literes az üveg, annyi leveseskanál só kell, szemes bors, mustármag, torma, fokhagyma. Amikor az edény megtelt felöntjük vízzel. Ezután többször fel kell rázni, hogy a só érje a zöldségeket. Egy hét után már meg lehet kóstolni.

Kárpátalján is komoly hagyománya van a szép savanyúságoknak. A magára adó gazdasszony nem csak bedobálja az üvegbe a savanyúságot, hanem esztétikus vágásokkal egyedi megjelenést is ad a zöldségeknek.

Kedvcsinálóként néhány ezekből:















 


HA TETSZETT A CIKKÜNK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!