Egy elfeledett házi módszer.

A vidéki udvarokon régen hemzsegtek a tollas jószágok. Ám akkoriban is sokan ódzkodnak a csirkék-tyúkok mellett kacsák, libák tartásától. Ki a szagára panaszkodik, ki pedig a tisztítását tartja igen vesződségesnek. 

A hagyományos forró vizes forrázás, majd kopasztás sokaknak ismerős. Gyakorlott háziasszonyok nagyon gyorsan konyhakészre tisztítottak egy csirkét, tyúkot, de aki próbált már kacsát, vagy libát konyhakészre pucolni, jól tudja, ez a folyamat kissé macerás. Utóbbiakat ráadásul úgy, mint a vadszárnyasokat, szárazon kell kopasztani. A nagyobb tollak és a pihék nagyon szépen kiszedhetők, de a tokokkal meggyűlik a bajunk. Szedik kézzel-körömmel, szemöldökcsipesszel, vakargatják késsel. Mikor ezek után is borostás marad a kacsa-libabőr, akkor gondolnak egyet és megperzselik. Külsőre valóban nagyon szép, de a tokok vége bizony benn marad a bőrben és az alatta levő hájban, amiből pedig nagyon finom tepertő süthető.


Mondják, vannak, akik a vadszárnyasokhoz hasonlóan készítik el, vagyis szőröstől-bőröstől körbetapasztják agyaggal az ebédnek valót és parázs között megsütik. Amikor kész, az agyagot lefejtik róla, amivel a toll-pihe-tok is szépen lejön.
Ám ez a módszer a mai konyhák zömében kivitelezhetetlen. Akad azonban ennél egy sokkal egyszerűbb módszer is, amit bármelyik háziasszony játszva megcsinálhat. 

Végy egy vödör fenyőgyantát, fémvödörben olvaszd fel annyira, hogy épp csak folyékony legyen, nem kell forróra. A libát/kacsát fogd meg a fejénél, mártsd a folyékony gyantába, majd emeld ki és várd meg, amíg megkeményedik. Innen már gyerekjáték a további művelet. Vesd le a gyantaburkot a jószágról, mint egy kabátot. Ha jól dolgoztál, a gyantába beleragad a toll, a pihe és egyetlen tok sem marad a bőrében. 
Egyetlen probléma a gyanta beszerzése. Nem egyszerű dolog, de hosszas utánajárással hozzá lehet jutni egy-egy vödörnyihez. Jó tudni, hogy a gyantát ismét fel lehet használni: meg kell olvasztani, a toll az alján marad, így csak le kell szűrni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!