Szinte minden kertben megtalálható ez a szerény, igénytelen növény, ami sokkal inkább gyógynövény, mint kerti dísz.

Fülfájásra:
Tisztára mosott és megszárított levelét facsarjuk ki egy steril gézlappal körbefogva. Ezután a fülkagylót fel- és hátrafelé húzva könnyen a külső hallójáratba csepegtethetjük a növény nedvét.

Herpesz ellen:
A frissen facsart levet használják a herpeszes hólyagocskák leszárítására. Bárányhimlő esetén viszkető kiütéseket borogathatunk vele.

Arcápolás:
Leve táplálja, tisztítja a száraz, vízhiányos bőrt és gyulladáscsökkentő hatása a pattanásokat is elmulasztja.

Égési és fagyási sérülések:
Égési és fagyási sérüléseknél disznózsírral keverhetjük. Az így elkészített kenőcs berepedt aranyér kezelésére is használható. Egyes esetekben ugyancsak sikert értek el vele a golyvás nyak gyógyításában - természetesen csak kiegészítő terápiaként. A növény alkoholos kivonatát szájsebek kezelésére, illetve torokbántalmakra ajánlják.

Szemölcsök, tyúkszem:
Szemölcsök elmulasztására kössünk éjszakára a bőrrészre félbevágott kövirózsalevelet. Tyúkszem eltávolításához este áztassuk be a lábunkat sós vízbe (három liter vízhez egy marék só), amikor jól felpuhult, akkor kössük rá a félbevágott levelet.

Kövirózsa krém készítése:
A kövirózsa krém égési, fagyási sérülések kezelésére, pigment foltok elhalványítására, sőt visszeres, aranyeres panaszok enyhítésre szolgál.
kb 20 darab alaposan megmosott kövirózsa leveleit nyomkodjunk ki, így kb. 1 dl sűrű folyadékot nyerjünk. Egy kis edényben olvasszunk meg 10 dkg méhviaszt és adjunk hozzá 0,5 dl mogyoró vagy mandula olajat, és 10 dkg kókuszolajat. Folyamatosan kevergetve hagyjuk kihűlni, amikor kézmeleg lesz, öntsük hozzá a kipréselt kövirózsa levét. Az így elkészített krémet hűtőben tároljuk.

Kövirózsa tinktúra készítése:
A kövirózsa alkoholos oldata kiváló a bőrbetegségek, kiütések, gyulladások, csípések kezelésére. Az elkészítéséhez szükség van ½ kg frissen szedett megmosott kövirózsa levélre, és 3 dl 96%-os gyógyszertári alkoholra.
A leveleket vágjuk nagyon apró darabora, majd tegyük jól záródó üvegbe és öntsük fel az alkohollal. Lezárva 7 napig érleljük sötét helyen, közben naponta egyszer rázzuk fel. Ezután sűrű szövésű textílián szűrjük le úgy, hogy a fennmaradó növénydarabkákat is alaposan kinyomkodjuk. Az elkészített tinktúra bármeddig eltartható.

Fontos! A kövirózsának nincsenek ismert káros mellékhatásai!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!