Százezernél is többen várták ma Ferenc pápát Csíksomlyón. Nem pont erre számítottak.

Amennyiben lehet hinni az adatoknak, százezernél is többen várták Ferenc pápát június elsején Csíksomlyón. Két évtizede II. János Pál pápa már járt Romániában, de csak Bukarestig jutott, csak addig juthatott. Akkor azonban ígéretet kapott a kint rekedt magyarság, hogy el fog látogatni a pápa Erdélybe is, a határainkon túl élő magyarok egyik legnagyobb otthonába - olvasható a borsodhír-en.

 Most, 20 év múltán ez meg is történt.

Azonban csak ment, látott, s tovább állt. Bár még a bevonuláshoz eljutott Ferenc pápa, addig mosolygósan integetett, áldásokat adott a pápamobilból, ahogy ezt minden helyszínen meg is teszi, majd jött egy másik „kép” róla. Ahogy elkezdődött a szentmise, gyakorlatilag komor, feszült figyelemmel „vezette végig” a legszentebb áldozat bemutatását a Szentatya.

A szentmise adott pontján elérkezett a Homília, vagyis a prédikáció ideje, amikor is mindenki szájtátva várta a pápa szavait. Azt viszont szerintem kevésbé várták a zarándokok, egyházi és közjogi méltóságok, hogy csak „csepegtetni fog a jóból”. Alig tízperces beszéde ugyan tömör volt, velős, de kicsit közhelyszagú. Testvérségről, erdélyi örökségről, valamint a múltból eredő „összefogásról” beszélt szentbeszédében Szent Péter földi helytartója, alig tíz percben. 

A szentmise végén pedig ezúttal is felcsendültek a himnuszok, de már a pápa nélkül. Ő ugyanis kivonult. A magyar himnusz végét még talán hallotta, a székely himnuszban már nem vagyok biztos. A szakadó esőben éneklő, imádkozó több mint százezer magyarhoz csatlakozva talán nincs más dolgunk, mint imádkozni továbbra is hazánkért, Erdélyért, minden testvérünkért, s talán egy protokolltól kevésbé átfűtött Rómáért.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!