Egy 13 X 15 méteres terület elég, hogy mindent megtermeljen két személyre.

Az amerikai Ruth Stout sajátos kertészeti módszere egyre nagyobb népszerűségnek örvend! Ő ugyanis nem kapált, nem gyomlált, nem öntözött, csak vetett és aratott.
Pedig gyerekként nem tanulta, és fiatalasszony korában sem értett a gazdálkodáshoz. Aztán a sors úgy hozta, hogy vidékre költözött a férjével. Éveken át csinálta azt, amit mások tanácsoltak neki. Végül kidolgozta a saját módszerét.

Screenshot 2016-04-10 11.29.00

Eleinte felbérelt egy embert, szántsa föl a területet. Permetezett, műtrágyázott, kapált, gyomlált, ahogy mindenki más. Ez így ment tizenöt éven keresztül. Aztán váltott!

Elgondolkodott: a gyomokat sem veti el senki, mégis megtalálják a helyüket. Innentől kezdve csupán elszórta a magokat. Mindegy mekkorák voltak – a legapróbbtól a burgonya gumóig. Csakis arra figyelt, hogy takarás legyen a magok felett.

Screenshot 2016-04-10 11.25.53

A Stout-módszer kulcseleme a mulcsozás. A talajt szerves anyaggal takarja, így csökkenti a kipárolgást, javítja a vízgazdálkodást. A takart talaj az árnyékoltsága miatt kevésbé gyomosodik. A talajtakaró anyag idővel lebomlik, a növények számára felvehető tápanyagokkal gazdagítja a talajt. Nincs ásás, így a felső termőréteg vastagsága nem csökken.

Ruth Stout (1884 – 1980) több könyvet is írt arról, milyen egyszerűen tartja fenn biokertjét. Egy 13 X 15 m-es kertben egész évre megtermel mindent, ami 2 személy részére szükséges.

Ruth nyilvántartást vezetett a látogatóiról. Volt egy nagy könyve, ahová beírták a nevüket a vendégei. Több mint 7000 embert fogadott otthonában! Szívesen tett eleget meghívásoknak, de nem volt hajlandó előadást tartani. Öt percet beszélt csupán, és utána fogadta a kérdéseket.
15 évet élt özvegyen, és mindig hangoztatta, hogy a kert az ok, amiért életben van!

Egy dokumentumfilm is készült Ruth munkásságáról, melyet érdemes megnézni!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!