Vajon szükségszerű-e a kor előrehaladtával a haj mennyiségének csökkenése?

A hajhullás önmagában nem probléma, sőt a haj cserélődésének természetes életciklusából adódik. A haj kihullása ebben az esetben új hajszálak növekedésével is párosul. Problémát csak akkor jelent, amikor a folyamat a hajszálak átlagos számának látható csökkenésével jár.
A hajritkulás esetében a hajszálak száma az eredeti állapothoz képest az idő múlásával - mérhetően és jól láthatóan - véglegesen csökken.
A kopaszság az az állapot, amikor a fejtető kisebb nagyobb területein hajhagymák száma jelentősen lecsökken, vagy véglegesen eltűnik.

A szakirodalom szerint a férfiak hajvesztésének elsődleges oka a férfi nemi hormonokra (androgén) való fokozottabb érzékenység a koponya bizonyos részein, ami generációról generációra öröklődik. Vannak férfiak, akiknek a koponyájuk egyes részei nagyon érzékenyek a férfi nemi hormonokra, melyek a vérben keringenek. A hormonok a hajhagymákat – melyekből a haj nő – összezsugorítják. Valójában olyan kicsire összemennek, hogy nem képesek biztosítani a kihullott hajszálak utánpótlását, és elkezdődik a kopaszodás. A hajhagymák tehát még élnek, de már nem képesek ellátni feladatukat.

A nőknél sokféle oka lehet a hajhullásnak. Egyes esetekben örökletes dologról van szó, máskor viszont valamilyen betegséggel, hormonális problémákkal, fogyókúrával, vagy a stresszel függ össze.
Leggyakrabban hormonális változások okozzák a nők hajritkulását. Sokan akkor kezdik tapasztalni ezt a kellemetlen jelenséget, amikor változás áll be az ösztrogénszintjükben.
A kopaszodás, hajritkulás legfőbb okai: hormonális változások,  menopausa, dihidro-tesztoszteron hormonszint változás, vitamin- és ásványi anyag hiány,  pajzsmirigy működési problémák, stressz, autoimmun betegségek, gombás megbetegedések és fertőzések, gyógyszerek hatása, hormonháztartást befolyásoló gyógyszerek, szteroidok, antidepresszánsok, rákellenes készítmények és kemoterápiás kezelések, érrendszeri problémák.

Időskori kopaszodás?

Az évek folyamán a szervezet egyre inkább „elfárad”, felhalmozódnak a szövetekben, szervekben a méreganyagok, funkcionális zavarok keletkeznek, tehát nem úgy működik a rendszer, ahogy kellene. Ez persze nagyobb részben a 45-50 felettieket érinti, hiszen az évtizedek alatt több káros anyag jut a szervezetbe, többfajta betegséget élnek át, számtalan gyógyszerrel terhelődik a szervezet, melyek mellékhatásai is további kemikáliát kívánnak, kezdenek kimerülni a szervezet tartalékai.

A haj az egészen kicsi változásoktól a súlyosabb betegségekig sok mindent képes előre jelezni. Néha annyira előre is, hogy a laborban a vérvétel vagy más vizsgálatok nem is képesek kimutatni a bajt, ám pár évre rá bebizonyosodik, a hajunk „szólt” jó előre! Hajproblémát, kopaszodást okozhat mind a férfiaknál, mind a nőknél a szervezet elfáradásán túl a savasodás, a rengeteg fajta bél és emésztőrendszeri probléma, és hát a hormonháztartás megváltozás, felborulása. A haj állapotára hatással van a folyadékfogyasztás is, és bár sok idősebb ember iszik keveset, ez sem csak egy generáció problémája.
Az ötvenen túli generáció tagjainak legtöbbje már küzd anyagcsere zavarral, enzim hiánnyal, bélproblémákkal. Egészségtelen ételekkel, gyógyszerekkel mérgezték testüket.

Vajon szükségszerű-e a kor előrehaladtával a haj mennyiségének csökkenése?

Nem hiszek abban, hogy együtt kell élni a gyengült, ritkuló, vékony szálú hajjal, mert ez már a korral jár… Szerintem mindenre van megoldás, csak meg kell találni a probléma forrását.
Sokszor már az nagy segítség, ha méregtelenítjük a szervezetet és elmondjuk, ki mit ehet, mit tud megemészteni, mit bír el a szervezete. És ha ezt megfogadja, nem stresszeli az emésztőrendszert, nem terheli a vesét, és egy idő után a haj is újra életre kell. Sőt, ha a pihék még látszanak a fejbőrön, a kopaszodás is megállítható, visszafordítható.
Az okok  - a mikrokamerás hajvizsgálat, a skalpdiagnosztika és a műszeres vizsgálataink alapján - sohasem ugyanazok. Egyénenként változik, ám ezt a hajas fejbőr is pontosan megmutatja. A reflexológia alaptétele szerint testünk bizonyos területein megfigyelhető belső szerveink aktuális állapota. A fejbőr is olyan terület, amely nagyvonalakban leképezi a szervezet hajhullásban szerepet játszó területeit. E térkép segítségével fel lehet tárni a gócokat, anyagcserezavarokat, szervi zavarokat, energetikai illetve lelki blokkokat. Ez természetesen minden korosztályra vonatkozik.
Egy megfelelően összeállított, célirányos – vagyis a problémás szervekre irányított – méregtelenítés hamar megoldja a problémát, hamarosan megindul a hajszálak növekedése a reménytelennek diagnosztizált esetekben is. Megfelelő terápiával a már régóta nem működő tüszőkből is kinőhet haj.

A legolcsóbb hajnövesztő módszer: apró, gyors mozdulatokkal dörzsöljük egyik kezünk körmét közvetlenül a másik kéz körméhez úgy, mintha csiszolókoronggal fényeznénk őket. Legalább naponta 2-3-szor 5 percig végezzük ezt. Hullás, kopaszodás, őszülés esetén látványos eredményeket érhetünk el.

Táplálkozási javaslat: zöldségben, gyümölcsben, gabonában gazdag lúgosító étrend, megfelelő mennyiségű szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolt.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!