​​​​​​​Károsabb a májra, mint az alkohol és a cukor, mégis nagyon sokan szedik.

A máj az egyik legfontosabb, és egyben legérzékenyebb szervünk, létfontosságú feladatot lát el, ezért nagyon kell vigyáznunk rá.

Az ember legnagyobb mirigye, tömege felnőttben a testtömeg 2%-a (1,2 – 1,5 kg). Fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, méregtelenítésben, bizonyos vegyületek termelésében ill. tárolásában.

A túlzott alkoholfogyasztás egy idő után májcirrózist okoz, de a nagy mennyiségű cukros és alkoholos étel is közrejátszik a máj elzsírosodásában.

Sokan nem gondolnak arra, hogy a gyógyszerek egy része is komoly májkárosító hatással van. Vannak olyan gyógyszerek, pl. a vérnyomáscsökkentők, vagy a különböző antidepresszánsok, melyeket évtizedeken keresztül szedünk. A betegek körülbelül 10%-a érzékeli a gyógyszerek mellékhatását, és kb. 8-10%-nál jelentkezik májkárosodás. Jól gondoljuk meg mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk, lehet, hogy létezik szelídebb megoldás is a problémára, mint a kémiai anyagok használata.

A májra az egyik legkárosabb gyógyszer a Paracetamol, és akkor jelent nagyobb kockázatot, ha túladagoljuk éppen ezért számos országban már be is tiltották a használatát. De még mindig sokan alkalmazzák hát-, fej-, fog-, vagy gyomorfájásra, mivel viszonylag egyszerű hozzájutni, és rövid idő alatt hat.Kifejezetten veszélyes, ha nem tartjuk be az előírt mennyiséget, vagy ha havonta több alkalommal szedjük huzamosabb ideig.

Ha Paracetamolt szedünk is, soha ne lépjük túl a napi maximum 8 darab 500 mg-os tablettát.

Ha a májad beteg, mindened beteg!

A máj hormonokat és ezernél több enzimrendszert állít elő, melyek gyakorlatilag a szervezet minden tevékenységéért felelősek. A szem, a szív, az ivarmirigyek, az ízületek és a vesék helyes működése mind a jó májfunkció függvénye. Ha a több mint ezerből csak egyetlen enzimrendszer felépítésében akadályozva van a máj, az egész szervezet működése zavart, és az ember komoly metabolikus stresszben szenved.

De ez még nem minden. A máj az első címzettje mindannak, amit megeszünk és megiszunk. Minden étel és ital a vékonybél nyálkahártyáján keresztül a portális vénába és – a vérárammal közvetlenül – a májba kerül. Ide azonban mérgek is kerülnek, amelyeket a bőrön vagy a légzőrendszeren keresztül vettünk fel. A máj szakadatlan feladata ezért a vérből minden méreganyagot kiszűrni és ártalmatlanná tenni. Csak ezután lehet a semlegesített mérgeket a veséken vagy a bélrendszeren keresztül kiválasztani. Amíg a máj teljesítőképes, aktívnak és egészségesnek érezzük magunkat. Ha azonban a máj a stressz vagy a túl erős terhelés miatt túlterhelődik a szervezetbe beáramló mérgekkel, akkor ez rögtön kihat az egész szervezetre. A máj csökkent erővel dolgozik, és a beáramló mérgeknek csak egy részét képes semlegesíteni. A vér ennek következtében toxinokkal szennyezett, nem tud elegendő oxigént szállítani és minden anyagcsere-mellékterméket elszállítani. A méreg- és salakanyagok a kötőszövetekben rakódnak le. Az elsalakosodott kötőszövet akadályozza minden egyes sejt optimális ellátását. Ezzel mindenféle betegség előfeltétele adott. Ne hagyjuk, hogy idáig fajuljon!

A túlterhelt máj leggyakoribb tünetei:

  • emésztési problémák (teltségérzet, puffadás stb. – különösen zsíros ételek után),
  • magas vérzsírértékek (koleszterin),
  • fáradtság,
  • rejtélyes hátfájás,
  • rejtélyes viszketés,
  • tisztátalan bőr,
  • fejfájás.

A máj azonban egy nagyon hálás szerv. Regenerációs képessége példátlan. Igen, a máj olyan erős, hogy a transzplantációs műtétekhez csak a donormáj egy darabjára van szükség. Ez azt jelenti, hogy mind az átültetett, mind a donorban maradt májdarab újra egy teljes és működőképes májjá növekszik.

Használjuk ki májunk regenerációs képességét, és ajándékozzunk fáradt méregtelenítő szervünknek egy májtisztítást. A sikert azonnal érezni fogjuk. Jobban leszünk, emésztésünk harmonizálódik, és a mindennapokban több energiával és nagyobb koncentrációs és teljesítőképességgel birkózunk meg.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!