Olvassa el, és ossza meg ismerőseivel is. Ha jogosult, ne késlekedjen igényelni!

A kivételes, vagyis méltányossági nyugdíj-emelés annak a kérelmezőnek engedélyezhető, aki elérte az öregségi nyugdíj-korhatárt, nyugellátásban részesül, de a nyugellátása és a rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 75.000 forintot.

Ki jogosult még rá?
- megváltozott munkaképességű özvegy
- fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg
- legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegy
- árva

A méltányossági nyugdíjemelés nem jár automatikusan, igényelni kell és mindenki nem is kaphatja meg. A kérelem elbírálására 21 nap van, csak ezután derül ki, hogy az igénylő jogosult-e rá. Ha igen, akkor megkapja és ezt követően a nyugdíja minden hónapban annyival több lesz, amekkora emelést megállapították.

A méltányossági nyugdíj-emelés összege:

Az emelés összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át (7.125 Ft) , de nem lehet kevesebb annak 10%-ánál (2.850 Ft).

Méltányossági nyugdíj-emelés nem engedélyezhető annak, akinél a nyugellátás megállapításától, továbbá a korábbi kivételes nyugellátás-emeléstől számított 3 év még nem telt el.

Egyszeri segély annak a nyugellátásban részesülő személynek engedélyezhető, aki olyan élethelyzetbe kerül, amely a létfenntartását veszélyezteti és a havi jövedelme nem haladja meg a 75.000,- forintot, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él, vagy a 85.000,- forintot, ha egyedül él. A kérelemben meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, amelyek megalapozhatják a kérelmet.

Hol igényelhető a méltányossági nyugdíj-emelés?
-
Kormányablak
- Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság

A kérelmet a „KÉRELEM-ADATLAP” elnevezésű nyomtatványon (K16 számú űrlap – nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez) nyújtható be. A kérelem INNEN letölthető.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!