Sajnos nem tudhatod, hogy mivel hurcolod be a lakásba.

A lisztmolyok, vagy élelmiszermolyok gabona őrleményekkel, olajos magvakkal, és szárított gyümölcsökkel, zöldségekkel táplálkoznak. Bármikor beköltözhetnek a spájzba, ha nem tartjuk be a megfelelő óvintézkedéseket.

Ha repkedni látjuk őket a konyhában, akkor valószínűleg már késő intézkedni, hiszen kikeltek.

Mint minden probléma esetében itt is a megelőzés a fontos. Ha elröppen előttünk egy lisztmoly, akkor ki kell derítenünk, hogy melyik az az élelmiszer, amelyikbe beköltött, hogy megszabadulhassunk a kártevő lárváktól.

Ellenőrizzük a kamrában levő rizses, lisztes zacskókat, és minden más gabonafélét, vagy, ha van otthon szárított gyümölcsünk, kekszünk, vagy cukorkánk, azt is. Kis pókfonálszerű maradványokat kell keresnünk a zacskókban.

Ha megtaláltuk a probléma forrását, akkor azonnal dobjuk ki azt a tasakot, amelyikbe beleköltöttek.

Mossuk le a polcokat alaposan ecetes, szódabikarbónás vízzel. Egy régi fogkefe segítségével a rejtettebb zugokat, és a fogantyúkat is dörzsöljük át. Mindent fertőtlenítsünk le alaposan. A végén pedig töröljük át a problémás felületet citromos, ecetes vízzel. Fél óra múlva, mossuk le tiszta vízzel, majd töröljük szárazra a polcokat.

Annak érdekében, hogy elriasszuk az élelmiszermolyokat, tegyünk a megbontott élelmiszeres tasakba egy-két fahéjrudat, vagy fokhagymát. Vagy töltsünk meg egy-egy kisebb vászontasakot babérlevéllel, mentával, levendulával, és ezt tegyük a kamrapolcra.

Hogyan előzhetjük meg, hogy beköltözzenek a molyok a kamránkba?

  • ne tároljunk otthon nagyobb mennyiségű rizset, lisztet, gabonát;
  • amit megkezdtünk, azt tegyük jól záródó csavaros üvegbe;
  • a molyok nem szeretik a túl meleget. Ha mégis úgy adódik, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszert kell felhalmozzunk otthon, akkor egy kis időre tegyük be a sütőbe a lisztet, vagy rizset;
  • a túl hideget sem szeretik. Tehát az is jó megoldás lehet, ha egy éjszakára a fagyasztóba tesszük a rizst.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!