Minden háztartásban ott vannak az alapanyagok, csak tudni kell, mit mivel lehet a leghatékonyabban tisztítani.

Biztosan sokan emlékeznek még a Sidol-ra, ami minden fémtárgyat ragyogóvá varázsolt. A Sidol egy savakat és ammóniát tartalmazó keverék, ezért betiltották a gyártását. Ám a fémtisztítást elvégezhetjük olyan tisztítószerekkel, amelyek nem tartalmaznak savat vagy méreganyagot.

  1. A króm felületek fényezésére szolgál az almaecetes bedörzsölés. A krómozott mosogatót kicsavart citrom héjával tisztítsuk. Ha nagyon csúnya a mosogató, kevés alkoholt öntsünk egy tiszta rongyra, és dörgöljük át a felületet. Utána öblítsük tiszta vízzel és töröljük szárazra.
  2. Az óntárgyakat dörzsöljük be nyers káposztalevéllel, vagy zöld hagymaszárral. Öblítés és szárazára törlés után kitűnően megtisztulnak.
  3. Az ezüst tisztítására egy népszerű recept a víz, az alumínium fólia, és egy evőkanál szódabikarbóna. Tegyünk egy edény aljára alufóliát, és a szódabikarbónát. Helyezzük a tárgyakat az edénybe, és öntsük rá forró vizet, hogy ellepje. Ezután öblítsük le és szárítsuk meg, töröljük át.
  4. A fogkrém is megfelel az ezüst fényezésére,, sőt a lisztet is bevethetjük erre a célra.
  5. Sárgaréz tisztításához használjunk sóba mártott citromot, vagy készítsünk egyforma mennyiségű ecetből, sóból és citromból pasztát, és ezzel kezeljük az elszennyeződött felületet.
  6. A réztárgyakat a nyers savanyúkáposzta leve is remekül tisztítja.
  7. Vasból készült tárgyakat étolajjal kenjük be, és puha ronggyal dörgöljük szárazra. Ez megfelelő ápolást biztosít.
  8. Ha a vörösréz felületek rozsdásodni kezdenek, jó megoldást jelent az aludttejjel történő bedörzsölés. Természetesen a kezelés után öblítés és szárazra törlés következzen.
  9. Ha a megfeketedett alumíniumot félbevágott citrommal jól bedörzsöljük, majd egy tiszta puha ronggyal szárazra töröljük, visszanyeri eredeti fényét.
  10. A fémen lévő savfoltot egy félbevágott nyers burgonyával távolítsuk el.
  11. Óntárgyakat néhány csepp kávéval eredményesen tisztíthatunk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!