Egy előkészítő lépésról sokan megfeledkeznek, így nem csoda, ha "összeesik" a sütemény tésztája.

A tortasütés alfája és omegája, hogy miként dolgozod össze a vajat, a tojásokat, valamint a cukrot. És nem csak arra kell figyelned, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen.

Ahhoz, hogy a torta tésztája habkönnyű és légies legyen, rendkívül fontos, hogy az összedolgozás jól sikerüljön. A lényeg az, hogy a lágy vajba levegő kerüljön, ami elősegíti a tészta megemelkedését, megkelését.

Ha a vaj túl hideg, lehetetlenség elég levegőt belevinni, ha meg túl meleg, akkor a cukorral összekeveredve nem fog kellően megkötni. A megfelelő, sütésre alkalmas vaj hőmérséklete 20-21 Celsius fokos kell legyen.

Ha a vaj és a cukor szépen összekeveredett, akkor mehetnek bele egyenként a tojások, amelyek stabilizáljál a vajas, cukros krémet, és rugalmassá teszik azt, csapdába ejtve így a levegőbuborékokat. De ez is csak akkor történik meg, ha a tojások nem hidegek. Ha hidegek, az sem katasztrófa, a tortád így is jó lesz, de mi lenne akkor, ha csodás is lehetne. Ha hideg tojásokat adsz a krémhez, akkor az egész massza megdermedhet, majd megtörténhet, hogy a tésztád sütés közben összeesik.

Szóval a 20-21 Celsius fokos vaj mellett a tojásokat is tárold egy ideig szobahőmérsékleten.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!