Sok jó recept pl: Igazi hájas tészta szilvalekvárral – gyermekkorunk egyik kedvenc sütije!

A történet/recept gyűjtemény 1949-ben kezdődik, és 1959-ig tart mint folyamatos gyűjtés. Egy bejegyzés viszont 1973-ra datálódik, tehát Ilus néni akkor még aktív volt és megtalálta a füzetét is.

Érdekes, hogy az 1949-ből származó bejegyzés közel a füzetke végén található. Feltehetően más célra gondolta Ilus néni a füzetet felhasználni, csak a disznóhizlalás felkelthette érdeklődését és gyorsan lejegyezte az utolsó előtti lapra.

Az első oldalak.

 

Diós-Pite:

25 d. lisztet 8 d. cukrot, citrom héjat 18 d. vajat, vagy 15 zsírt és 1 tojást 1 kés hegy szódaport is lehet tenni, de nem muszáj, ezeket gyorsan össze gyúrjuk. A tésztát vékonyra sodorva tepsibe tesszük, pihenni hagyjuk, míg a másik felső felét elkészítjük. 4 tojás sárgáját 1 evő kanál rumot és 20 deka cukrot habosra keverünk, hozzá adjuk könnyen a 4 tojás kemény habját és 22 d. darált diót, az elkészített diós tésztát egyenletesen rákenjük a vajasra, lassan sütjük tepsibe hűtjük ki, hidegen felvágjuk.

Zserbó szelet:

25 d. lisztet 5 d cukorral jóll elkeverünk 15 d. vajat, vagy 10 d zsírt elmorzsoljuk, hozzá adunk 1 de.l. langyos tejbe feloldott 2 dk. Élesztőt, 1 tojás sárgáját 1 késhegy szódaport és a tésztát kidolgozzuk. 3 részre osszuk, késfok vastagsra nyujtjuk, tepsibe téve megkenjük lekvárral és be hintjük cukros darált dióval rá borítjuk a másik lapot ugyan úgy megkenjük, letakarjuk a harmadik tésztával 1 óráig kelesszük, kihülve bevonjuk.

Csokoládémáz: (Behuzás.)

2 szelet csokoládéhoz 5 d. kocka cukrot 2. evő kanál vizet adva tűzön addig keverünk míg a csokoládé elolvad, tűzről levéve folytonos keverés közben, addig hűtjük, megpróbálva a tésztáról nem nagyon folyik le, akkor rá öntjük, gyorsan egyenletesre kenjük és száradni hagyjuk.

Diós vagy mákos kevert tészta:

1 csésze liszt 1 csésze cukor 1 csésze tej, 5 dg. Zsír 1 tojás 1 kis szódapor 1 csésze darált dió vagy mák, jól kikeverjük és megsütjük, azután töltjük. Vajat, porcukorral kikeverünk habosra. Ha vékonyra sül a tészta, akkor több helyen elvágjuk, és úgy töltjük, több szeleteket ragasztunk össze.

Keksz:

30 dg. Lisztet 7 d. zsír 10 d. cukor, vanília késhegy szódapor 1 tojással kevés tejjel össze gyúrjuk kidolgozzuk, vékonyra nyújtva, megszurkáljuk és derelye vágóval négyzetekre vágjuk, világos-barnára sütjük.

Habcsók:

2 tojás fehérje 25 d. cukor kis kávéskanál ecet vagy kevés citrom lé, mindezt mély tálba kemény habbá verjük, ha a hab jól megáll, kikent lisztezett tepsiben kis halmokat rakunk, inkább csak szárítjuk, míg a tepsiről leválik.

Mézescsók:

¼ k. méz ½ k. liszt 10 d. vaj 10 d. cukor 2 tojás sárgája 1 egész tojás 1 kávés kanál szódapor a meleg mézbe fel oldjuk a vajat, hozzá adjuk a többi anyagot és simára gyúrjuk, másnapig pihentetjük, kis gombócokat formálunk megkenjük tejfeles tojással, dióval, vagy mandulával díszítjük.

Habgaluska vagy madártej:

1 ½ liter tej. 15 vagy 20 d. cukor vanília 6 tojás. A tejet a vaníliával fel főzzük és a keményre vert 102 evő kanál cukorral lassan édesített tojás habot kanállal bele szaggatjuk, részletekben főzzük ki, tálba szedjük a tojás sárgákat a cukorral habosra keverve gőzön folytonos keverés mellett fel főzzük és a galuskák alá öntjük.

Tea-sütemény:

35 d. lisztet jóll össze morzsólni 15 d. vajjal. 15 d. porcukor, 1 sötőpor ½ vaniliás cukor 1 egész tojás sárgája ½ citrom leve 5 d. darált mogyoró vagy dió.

Vajas-koszorú:

40 d. liszt 20 d. (5.K.) cukor. 20 d. (6 v) zsír, 1 tojás 1 egész citrom leve, citrom reszelt héja, formákat csinálunk belőle, lekvárral megkenve össze ragasszuk.

Női-szeszély:

12 d. vajat 4 tojás sárgájával 4 kanál cukorral habosra keverünk 2 evőkanál v. 1 csésze tej 25 d. lisztet elkevert 1 vánca sütőporral , tésztát közép nagy tepsibe kiöntjük(gyúrjuk) barack ízzel meghintjük, mikor már jól meg sült habot is teszünk a tetejére, 6 tojás fehérjéből 1 kis kanál ecet 20 d. cukorral készült kemény habbal bevonjuk, azzal is sütjük. Lassan sütjük.

Képviselő-fánk:

¼ l. víz. 12 d. vaj. 20-25 d. liszt. 4-5 egész tojás. Készítése: vajat a vízzel felforraljuk, ha jól forr, folytonos keverés mellett beleszórjuk a lisztet és sűrűre főzzük, a tűzről levéve mikor, már kihűlt, hozzá keverjük egyenként a tojásokat és a tepsibe tojásnagyságú csomócskákat rakunk, forró sütőbe 30 percig sütjük a sütő ajtaját nem szabad 15 percig kinyitni, ki sülés után a fánkokat félig elvágjuk és a szét nyitott fánkokat krémmel vagy csümölcs-ízzel töltjük.

Hideg krém:

5 tojás sárgáját 5 evő kanál porcukorral habosra keverünk 2 evő kanál lisztet hozzá lassan.

Diák-kenyér:

3 egész tojást 20 d. cukrot elkeverünk, majd hozzá adunk 4 evő kanál olvasztott mézet, kevés töltött fahéjt és szegfűszeget 10 d. hosszára vágott diót ½ csomag vánca sütőport és 25 d. lisztet. Zsírozott lisztezett tepsibe két ujjnyi vastagon lassú tűznél sütjük hidegen szeleteljük.

Torta krém:

10 d. vajat hidegen kikeverünk, 2 tojás sárgája 3 evő kanál porcukor ezeket, jó sokáig keverjük utóbb hozzá adunk egy kis rumot egy kis csokoládéport ezekkel még jó sokáig jól ki keverjük a tésztára kenjük, hideg helyre tesszük, hidegen vagdaljuk fel.

Nápolyi vagy hatlapos:

60 d. liszt. 8 d. zsír 2. tojás, 2 boros pohár cukor, kevés só 2 d. szalagári. (1 d. is elegendő.) 1 deci tejben megáztatjuk össze gyúrjuk, hat lapban kisodorjuk, tepsi hátulján egyenként világosra sütjük.

Töltelék: 1 l. tejben 25. d. cukrot forralunk 5 evő kanál lisztet egy kis hideg tejben jól elkeverünk, és 5 d. kakaót ezeket hozzá öntjük, ha kezd sűrűsödni, akkor tovább nem főzzük, amíg jó langyos addig hozzá adjuk a 15 d. vajat vagy 10. vajat.

Rakott palacsinta:

A rendes kisütött palacsintákat lerakjuk, megtöltjük. A töltelék a következő: A nyers darát tejben megáztatjuk, cukrot és melaszt vagy kakaót keverünk közé, megtöltjük a palacsintákat, egymásra borítva szépen és sütőbe megsütjük a tetejére habot teszünk, tojásfehérjét porcukorral felverjük, de a habot későbben tesszük rá és ezzel is még sütjük egy kicsit.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!