A veszélyt az fokozza, hogy nem ismerjük fel a tünetek jelentését.

Világszerte az elhalálozások legelterjedtebb oka a különböző szív-, és érrendszeri betegségek terjedése. A probléma súlyosságát az is okozza, hogy nem vagyunk tisztában a tünetekkel.

A megelőzés szempontjából nagyon fontos ismerni a tüneteket, hiszen így már a betegség korai szakaszában felismerhető. Az alábbiakban 7 olyan tünetet sorolunk fel, melyek leginkább jellemzőek a szívbetegségekre.

 

1. Mellkasi fájdalom

Leírások szerint a szívinfarktus egyik legismertebb jele az intenzív mellkasi fájdalom.

“Olyan, mintha valaki ülne a mellkasomon” – számoltak be az érintettek. Ehhez társulhat csípő, kar-, vagy nyakfájdalom is.

2. Nehéz légzés

Ha nehezünkre esik felmenni a lépcsőn, és közben akadozva lélegzünk, azt is jelezheti, hogy a szívünk nem működik megfelelően. Ha hirtelen változást észlelünk a légzésünkben, akkor mindenképp keressünk fel egy szakembert.

3. Influenzaszerű tünetek

Ha úgy érezzük, hogy nincs elég energiánk, és nagyon izzadunk, akkor az influenzán vagy meghűlésen túl azt is jelentheti, hogy nem működik rendesen a szívünk. Ha állapotunk nem javul 3-4 nap alatt, fel kell keresni egy szakembert. A szívkoszorúér tünete lehet például a rendszeresen jelentkező emésztési zavar is. Sokan, akik szívinfarktuson estek át, előzőleg erős emésztési zavarról panaszkodtak.

4. Erős köhögés

A köhögés vagy zihálás a szívelégtelenség jele lehet. Súlyosabb esetben akár vért is köhöghet a beteg. Ha hosszú időn keresztül megmagyarázhatatlan köhögéssel küzdünk, keressünk fel egy szakembert.

 

5. Szédülés

Ha erős szívdobogással társul a szédülés, akkor akár komolyabb szívproblémákra is gyanakodhatunk. Figyelmeztető jel lehet, ha a szédülés akkor jelentkezik, amikor nyugalmi állapotból felkelünk, felállunk.

6. Fáradtság

Ha bármennyit is pihenünk, mégis fáradtnak, erőtlennek érezzük magunk, akkor a probléma oka valószínűleg nem a kialvatlanság. Az alvászavarok és az állandó fáradtság szívproblémára utalhatnak.

7. Izzadás

Szívproblémák esetén gyakori izzadás jelentkezhet. Ez akkor lehet főleg intő jel, ha télen szembesülünk ezzel a problémával. Minden bizonnyal valamilyen gyulladás, fertőzés vagy tályog, nehezen gyógyuló seb van a szervezetünkben.

 

 

 
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!