A nyugdíjelőleg nem csak pénzellátás folyamatos kifizetését jelenti, hanem többféle igen jelentős egyéb jogosultság is kapcsolódik hozzá.

Év elején, azaz a 2019. január 1. és a március közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíjelőleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok megjelenéséig.

A nyugdíjelőleg nem csak pénzellátás folyamatos kifizetését jelenti, hanem többféle igen jelentős egyéb jogosultság is kapcsolódik hozzá.

Vegyük sorra a legfontosabb tudnivalókat.

A nyugdíj megállapítása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság megállapítása és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik sokszor nem egyszerű folyamat.

Ennek számos oka lehet, leggyakrabban talán az, hogy a nyugdíj összegének kiszámításához alapul szolgáló jövedelmek, keresetek összegyűjtése során egy régebbi időszakra vonatkozó munkabér beszerzése nehézségekbe ütközhet, például az akkori munkáltató megszűnése miatt. (A nyugdíj összegét az 1988. január 1-től a nyugdíj megállapítás napjáig elért keresetekből kell meghatározni.)

Ide tartoznak azok a nyugdíjügyek is, amelyekben január 1. és a tárgyévi valorizációs szorzószámok március végén történő megjelenése közötti időszakban történik nyugdíjigénylés, és a nyugdíj végleges összege a valorizációs szorzószámok megjelenéséig nem számítható ki.

Ezekben az esetekben, ha a nyugdíjjogosultság megállapítható, nyugdíj előleg folyósítására kerül sor.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló  1997. évi LXXXI. törvény  73.§-a szerint, ha a nyugellátásra jogosultság kétséget kizáróan fennáll, a nyugellátás összege azonban a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül várhatóan nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani.

A nyugdíjelőleget 2018-tól határozattal kell megállapítani, korábban ez az intézkedés végzés formájában történt.

A nyugdíjjogosultság megállapításáról szóló hatósági döntés nem csak azt tudja igazolni, hogy a nyugdíjjogosultság fennáll, hanem több olyan kérdés rendezésére is módot ad, amely az igénylő számára igen fontos.

Egyik ilyen nagyon fontos kérdés az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság továbbítása az egészségbiztosítási feladatokat ellátó igazgatási szerv felé.

Másik intézkedés az Ellátottak utazási utalványának megküldése a nyugdíjigénylő, immár nyugdíj jogosult részére.

Mint ismeretes, az Ellátottak utazási utalványa alapján a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV.25.) Korm. rendelet szerint évi 16 alkalommal 50%-os mértékű, 2 alkalommal 90%-os mértékű kedvezménnyel váltható menetjegy vasúton, HÉV-en, elővárosi és helyközi autóbuszon, kompon és réven történő utazáshoz. Két 50%-os kedvezmény összevonásával a 90%-os magasabb kedvezmény is igénybe vehető.

Ha a meghatározott számú kedvezményes utazásra jogosító utalvány, amelyet elsősorban hosszabb utazásokhoz célszerű igénybe venni, esetleg nem is lenne nagyon sürgős, rövid távú közlekedéshez egyáltalán nem mindegy, hogy mikortól lehet nyugdíjas bérletet váltani.

Budapesti viszonylatban megnézve a kérdést a Budapesti Közlekedési Központ honlapján látható tájékoztató szerint az Ellátottak utazási utalványa alapján, mint a nyugdíjjogosultságot igazoló dokumentum alapján váltható ki a nyugdíjas bérlet igazolvány. Más, a nyugdíjjal kapcsolatos irat, pl. nyugdíj megállapító határozat, a nyugdíj összegéről szóló igazolás erre nem alkalmas.

Mivel az utalvány a nyugdíj előleg megállapításáról szóló határozat kiadásával  együtt megküldésre kerül az érintett jogosult számára, a helyi kedvezményes közlekedési bérlet is kiváltható ettől az időponttól.

A nyugdíjelőleg megállapításáról szóló döntés szerint megkezdődik a nyugdíjelőleg folyósítása is, és a folyósítási törzsszám is kiadásra kerül.

A folyósítási törzsszám rendkívül fontos azonosító a nyugdíj szempontjából.

Amint valamennyi adat rendelkezésre áll a nyugdíj összegének végleges kiszámításához, az erről szóló határozat kiadásra kerül.

Ha az öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet a tárgyévi nyugdíj megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok hatálybalépését  megelőzően nyújtották be az ügyintézési határidő a tárgyév április 15-én jár le, tehát a végleges nyugdíj megállapítás eddig megtörténik. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!