A jogászok álláspontja egyértelmű...

Egyre több háziorvos jelzi, hogy fizetni kell, ha azt kéri a beteg, lakásában keresse fel. Sokszor egy ilyen vizit 5 ezer forintba kerül, de előfordul orvos, aki 28 ezer forintot kér. Jogászok szerint minderre legálisan nincs lehetőség.

Sokan emlékezhetnek még arra, mekkora felháborodás kísérte a 300 forintos vizitdíj bevezetését (az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy nem annyira spontán módon tört ki a botrány, akkoriban ellenzékként a Fidesz szervezte nagyon sikeresen meg az ellenállást). Mára nagyon sokan (egy felmérés szerint a magyarok 57 százaléka) fizetnek zokszó nélkül súlyos tízezrekkel a magánorvosnál. A Népszava cikke szerint terjed az a gyakorlat is, hogy a családi orvosok is számláznak a „kényelmi” szolgáltatásokért. Nem százakat, hanem ezreket.

Mind több háziorvos számol fel betegeinek az „indokolatlan” házhoz hívásért néhány ezer forintot, de nem ez az egyetlen, amiért helyenként pénzt kérnek. A legtöbben ötezer forintért mennek házhoz, de akad orvos, aki ezért a szolgáltatásért 28 ezret kér. Ez az orvosnő azt mondta: még évekkel ezelőtt, akkor írta ki az összeget a honlapra, amikor a körzetbe került, de számlát eddig nem kellett adnia. Ennek ismeretében ugyanis a körzetében már nemigen érzik szükségét, hogy házhoz hívják.
 2010-ben 3 millió rendelőn kívüli esetet láttak el a háziorvosok, 2016-ra 1,5 millióra apadt a házhoz hívások száma.
A háziorvosok esetenként egyéb szolgáltatást is fizetőssé tettek. Köztük több olyat is, ami nem szerepel a térítésköteles ellátásokat fölsoroló jogszabályban: ilyen például a diétás étkezéshez, külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolások kiállítása vagy az elveszett receptek pótlása. Ez esetenként a vállalkozás (a családi orvosok ugyanis ilyen keretben dolgoznak) honlapjáról is kiderül.  

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke, Selmeczi Kamill viszont elmondta: az alapellátásban nincs indokolatlan házhoz hívás. A páciens csak azt tudja, hogy nincs jól, de hogy mennyire beteg, azt az orvosnak kell megítélnie. Aki ilyen helyzetben a vizsgálat után pénzt kér, azt jogalap nélkül teszi.

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász is úgy látja, hogy az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük „kényelmi díjat” kérni. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!