Ezt teheted, hogy elkerüld a hasonló esetet.

Ez az a látvány, amitől mindenkit kiráz a hideg! 

Sajnos tudomásul kell venni, hogy a patkányok számára nincsenek akadályok, és elképesztő helyeken és technikákkal képesek bejutni a lakásunkba.

Ha patkány van a lakásban, ez a teendő a szakemberek szerint:

Az első feladat annak kiderítése, hogy hogyan is jutottak be az ingatlanba, mivel ennek ismerete nélkül nem lehet véglegesen megoldani e problémát. Még ha a pillanatnyi patkányinváziót sikerül is elhárítani, a patkányok visszatérhetnek egy hónap, egy év vagy akár öt év múlva is.

Amennyiben vidéki területen lakik, akkor valószínű, hogy ingatlana szerkezeti hibája miatt tudtak a patkányok bejutni otthonába. Ellenőrizze, hogy a külső falban vannak e törött téglák, vagy vannak-e elfelejtett nyílások a téglafalban, ahol esetleg egy új szennyvízlefolyó vagy egy WC lett telepítve, és ahol csövek haladnak át a falon. 2 colos (5 cm) vagy annál nagyobb lyukat kell keresni, mivel egy fiatal patkány egy 2 colos lyukon átfér!

Ellenőrizze, hogy az ereszek alatt van-e bármilyen nyílás. A házon belül a teljes földszinten ellenőrizze a padlót abból a szempontból, hogy bejöhettek-e a padló alól. Tolja el a mosógépeket, a centrifugákat, tűzhelyeket és az egyéb mozgatható berendezéseket a faltól és ellenőrizze az alattuk levő padlót és a szegélyléceket. Távolítsa el a konyha alsó falvédő és padlóvédő elemeit annak ellenőrzése érdekében, hogy vannak-e nyílások a padlón, ahol a patkányok bejuthatnak a konyhaszekrények alá.

Mielőtt mindezt végrehajtaná a házon belül, célszerű a ház bejárati ajtajait nyitva hagyni, hogy amennyiben a patkányokat megzavarja a szegélyek felnyitásával, illetve a tűzhelyek stb. tologatásával, akkor szerencsés esetben a patkány kiszökhessen az ajtón keresztül.

Zárjon le minden egyes talált nyílást. Ha lehetséges, akkor törött üvegtörmelékkel kevert töltőanyagot célszerű használni. Ez megakadályozza azt, hogy a patkányok átrágják magukat rajta. A tömítést követően 24 óra elteltével célszerű ellenőrizni, hogy a patkányok újból bejutottak-e oly módon, hogy átrágták magukat a még meg nem kötött töltőanyagon/habarcson!

Amennyiben a padlódeszkán lyukak vannak, akkor célszerű megoldás, ha egy ónból készült fém fedéllel lefedjük azokat, vagy ha kicseréljük a sérült padlózatrészt.

Amennyiben a patkányok a padló alól jönnek elő, akkor célszerű eltávolítani néhány padlódeszkát és jól körbenézve beazonosítani a patkányok tevékenységének nyomait. A ház alatt, a földben található lyukakat is érdemes kivizsgálni, különösen akkor, ha nincs föld a lyukak körül lerakódva. Az ilyen jellegű lyukak arra utalnak, hogy előfordulhat, hogy a patkányok a föld alól érkeznek. (Lásd a csatornázásra vonatkozó alábbi fejezetet). Ellenőrizze házának rajzát a háza alatt levő régi szennyvízelvezetések szempontjából.

Végül ellenőrizze a tetőn, hogy van-e bármilyen nyoma a patkányok tevékenységének. Keresse a sérült (megrágcsált) tárgyakat és az ürülékeket. Megjegyzendő, hogy az ürülékek általában csak egy adott területen vannak, mivel a patkányok szeretnek kialakítani egy illemhely területet, ellentétben az egerekkel, melyek bárhol elvégzik a dolgukat!

Ne feledje azt sem, hogy amennyiben egy ikerházban, vagy sorházban lakik, akkor előfordulhat, hogy a patkányok a szomszéd lakásból hatoltak be ingatlanjába.

Gondosan végig kell gondolnia, hogy hogyan fogja leküzdeni a patkányokat. Patkányméreg használata az otthonon belül, illetve a ház alatt problémás lehet. Amennyiben a patkány hozzáférhetetlen helyen pusztul el, akkor a rothadó patkánytetem borzasztó szagot áraszthat, tehát vigyázzunk.

A legjobb megoldások közé tartoznak a patkányokat élve elfogó csapdák, a patkányok gerincét eltörő csapdák, az utolsó mentsvárat jelentő ragacs csapdák és ha nincs más ötlet, a patkányméreg. A legbiztosabb módszer a patkányméreg használata, de komoly kockázatot jelentenek a patkányméreg használata következtében felmerülő szagok és a legyekkel kapcsolatos problémák.

Számos olyan patkánycsapda kapható, melyek élve fogják el a patkányokat. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek eltérő sikerrel alkalmazzák. Az eredmény függ attól, hogy milyen gondosan állítják be a csapdákat és milyen okos patkányt fognak ki! A jó csalétkek közé tartozik a szalonna, a csokoládé, a dió (különösen az amerikai földimogyoró héjában), melyeket a patkánycsapda taposólemezére kell rögzíteni. A mogyoróvaj jól alkalmazható gerinctörő patkánycsapdák esetében. Almát, paradicsomot és burgonyát is gyakran sikerrel alkalmaznak patkányok ellen.

A következő lehetőség a „ragacslap”. Ezek jellegüknél fogva kegyetlen eszközök, de ha figyelembe vesszük azt, hogy a patkányok elrághatnak egy elektromos kábelt és felgyújthatják otthonunkat, akkor lehet, hogy megfontolandó ennek a kegyetlen és gyors módszernek az alkalmazása is. Mindig hangsúlyozzuk, hogy ez az „utolsó mentsvár”, mivel a patkány biztos, hogy szenvedni fog a patkányfogó ragacslap fogságában. A ragacslapok általában a ragasztóba előre beágyazott csalival kaphatók, de a csapda teljesítménye fokozható oly módon, hogy a lap közepére valamilyen egyéb, a patkányok számára vonzó étket helyezünk. Egy középen elhelyezett szép dió csábításának nem tud ellenállni a patkány. A ragacslapokat gyakori rendszerességgel ellenőrizni kell, naponta minimum kétszer, és célszerű humánus módon elpusztítani a csapdába esett patkányokat.Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!