A köszvény napjainkra népbetegséggé vált. A szakaszokban jelentkező, fájdalmas izületi gyulladás oka a nátrium-urát kristályok lerakódása az ízületekben.

A betegség már az ókorban ismert volt. De csak az 1800-as évek közepén derült ki, hogy a betegségért a vérben lévő húgysav a felelős.

Köszvényben szenvedett Mátyás király, Ady Endre, Madách Imre, VIII. Henrik.

A köszvény a fehérjék emésztése során felszabaduló húgysav kiürülésének zavara. Normális esetben a szervezetben lévő húgysav mintegy kétharmad része kiválasztódik a vesén át, a többi pedig az emésztőnedvekkel, az izzadsággal együtt távozik. Ha a rendszerben hiba lép fel, a húgysav nem választódik ki a vérből és a sejtek közötti térből. A magas húgysavszint eleinte nem jár fájdalommal, később a heveny, görcsökkel is járó tüneteket az ízületekben, szövetekben lerakódó húgysavból és nátriumból álló kristályok okozzák. Nagy mértékű lerakódás esetén gyulladásos rohamok jönnek létre. Férfiaknál gyakrabban, nőknél a változókor után alakul ki.

A köszvényért felelős lehet az elhízás, a helytelen táplálkozás, az éhezés, de előidézője lehet az alkoholfogyasztás és egyes gyógyszerek is. A kimutatások szerint a köszvényes betegek háromnegyede elhízott.
A heveny rohamok általában éjszaka jelentkeznek és tarthatnak pár naptól akár hetekig. Jellemzően a nagy lábujj legalsó ízületét érinti, de lehet térd, könyök, kéz és lábujjak. Krónikus esetekben a porcokban, a csontokban, az ízületekben, a vesében (kő), a bőr alatti kötőszövetben, az ízületi csomókban urát lerakódás jön létre.

TANÁCSOK
1. A szakorvosok gyógyszeres kezelést javasolnak, de emellett a megfelelő diéta sokat segíthet.

Kerülni kell a purinban gazdag ételeket - például bab, finom pékáru, tej, tejtermékek, csípős fűszerek, belsőségek, füstölt hús vagy a szárnyasok bőre - mivel azok megemelik a vér húgysavszintjét és a köszvényes betegnél rohamot idézhetnek elő.

2. Fontos a túlsúly csökkentése. A fogyás legyen lassú, de nem szabad éhezni, mert az éhezés megemeli a húgysav-szintet.
3. Gyógynövényekből álló tea kúraszerű fogyasztása is javasolt: gyermekláncfű, csalán, nyírfa, borókabogyó kúra, bodzavirág, hársfavirág, kankalingyökérből tea. Javasolt a gyümölcsecet (pl. almaecet) mézzel fogyasztva.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!