Meglepők a statisztikák a magyar nyugdíjasokról. Tavaly az átlag magyar nyugdíj 106 ezer forint volt, de Budapesten ez meghaladta a 140 ezer forintot. A fővárosi nyugdíjasok 14 %-a többet kap 200 ezer forintnál, amíg a Szabolcs megyében ugyanennyien 70 ezer forintból tengődnek havonta.
De ez az arány a legtöbb megyében még 6 %-ot sem ér el, Békés megyében pedig a 3 %-ot is alig haladja meg.
Amíg Budapesten a nyugdíjasok 5 %-a kénytelen 70 ezer forint alatti havi nyugdíjból élni, addig Bács-Kiskun megyében ez az arány majdnem 15%.
grafikon
Jelentős különbségek vannak a megyék között abban is, hogy hol mekkora az átlagnyugdíj. Az országos átlag 106 ezer, de Szabolcsban csak 105 ezer forint. 2015 januárban a lakosság 28 %-a, 2,7 millió fő részesült nyugdíjban vagy valamilyen egyéb ellátásban. A megyék között azért van eltérés, mert különbözőek a jövedelmi viszonyok és a munkalehetőségek. Hiába is költöznénk Budapestre, attól még nem lesz több a nyugdíj, ha az ország keleti részében szereztük a jövedelmünket.
Fordítva viszont már működik, mert a megyék alacsonyabb jövedelmi szintje általában alacsonyabb árszínvonallal jár együtt. Ezért praktikus egy budapesti nyugdíjasnak vidékre költözni, mert ez az életszínvonal javulást tesz lehetővé.

A 106 ezer forintos átlagnyugdíj nem túl magas, hiszen a létminimum jelenleg 87 ezer forint. A nyugdíjrendszer komoly kihívások előtt áll, amiért aggasztóbb a kép, ugyanis a jövő nyugdíjasai egyre nehezebb helyzetben lesznek, ha nem gondoskodnak saját magukról.
A kis összegű rendszeres havi megtakarításokkal komoly nyugdíj kiegészítést lehet elérni. Ha valaki 20 évesen elkezd havi 10 ezer forintot félretenni, annak nyugdíjba vonuláskor már 10 milliós nagyságú megtakarítása lehet.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!