A múlt heti nyugdíjkifizetési fennakadás miatt sokan elgondolkodtak.

A múlt heti fennakadás sok nyugdíjasnak okozott kellemetlenséget. A Magyar Államkincstár technikai okok miatt nem tudta időben utalni a nyugdíjakat, sokan emiatt csak este, vagy a következő hét elején kapták meg a pénzüket. Bár egyre több magyar nyugdíjas utaltatja a számlára a nyugdíjat, még mindig sokan élnek abban a tévhitben, hogy a készpénzben kapott nyugdíj előnyösebb. Sokakat meggyőzhet a múlt heti malőr, hogy nem érdemes számlára kérni a pénzt, holott még így is számtalan okból jobban jár az, akinek nem a postás hozza a pénzt.

Az idősebb korosztály általában hajlamosabb idegenkedni az elektronikus pénzhasználattól, a múlt heti hiba pedig minden bizonnyal nem segít ezen. Az egyik leggyakoribb érv, amely a bankszámlára történő utalás ellen szól, az az, hogy a bankszámlavezetés díja magas. Nos, ez azoknál a nyugdíjasoknál irreleváns, akik eleve rendelkeznek bankszámlával, a nyugdíj mégis a postás által érkezik, hiszen a számlavezetési díjakat nekik ugyanúgy ki kell fizetni. Az a nyugdíjas pedig, akinek nincs bankszámlája, nem is tudja, milyen előnyökről mond le, és milyen kevés pénzt spórol ezzel.

Most pedig nézzük meg, hogy egyes bankszámlák mennyibe kerülnek egy átlagos nyugdíjasnak.

A számlacsomagok kiválasztását úgy végeztük el, hogy a nyugdíjas korosztályra leginkább jellemző feltételeket adtunk meg: azaz jellemzően a kevés átutalással, nagyobb arányú bankkártyás vásárlással számoltunk. Próbáltuk minden esetben a legolcsóbb banki ajánlatokat megtalálni. A gyűjtéshez a bankok weboldalán olvasható kondíciókat használtuk (a törvényileg előírt két ingyenes készpénzfelvételbe a legtöbb esetben belefér, hogy a nyugdíjasok egy összegben felvegyék a nyugdíjukat - minden bizonnyal sokan teszik ezt -, így pusz készpénzfelvétellel sem kellett kalkulálnunk).

A bankkártyák díjai még ennél is nehezebben fellelhetők egyes esetekben, az áttekinthetetlen táblázatokba tömörülő bankártyahasználati díjak pedig nem midig mutatják meg, hogy a számlacsomag során milyen mértékű kedvezmény érvényes rájuk. Emiatt egy-egy bank esetén csak akkor láthatunk pontos képet, ha felvesszük velük a kapcsolatot. Ez különösen hátrányosan érinti az idős korosztályt, amely jellemzően az információs 'akadályokat' látva elfordulhat a banktól, vagy ami még rosszabb, nem a legmegfelelőbb döntést hozhatja.

Amint látható, az egyes banki költségek 0 forinttól évi kb. 10 ezer forintig terjednek (sok esetben persze meg kell felelnünk bizonyos feltételeknek a számlavezetési díj elengedéséhez). Fontos tehát, hogy körültekintően járjunk el, hiszen jelentős összegeket spórolhatunk egy év alatt megfelelő bankszámla választásával.

Az mindenképp belátható, hogy a havi párezer forintos tétel nem nagy összeg azokért a kényelmi szolgáltatásokért és biztonságért, amelyeket a bank jellemzően nyújt az ügyfeleknek. Sokan preferálják ugyan a készpénzt, nem érdemes viszont a bankszámlát mellőzni, hiszen több szolgáltatástól és sok esetben kedvezménytől - de leginkább a kényelemtől - is elesünk ezáltal. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!