Holtzer Péter nyugdíjszakértő szerint Magyarországon „össztársadalmi és politikai sunnyogás van, az állam lemondott 2-4 millió szegény emberről, nem tudjuk, ők hogyan kapnak nyugdíjat”.

A szakember szerint körülbelül 20-30 millió forintot kellene félretennie nyugdíjas korára annak, aki fenn szeretné tartani életszínvonalát. A rendszernek legnagyobb vesztesei a mai 35-50 éves korosztály.

Ha ez nem lenne elég, a foglalkoztatási mutatók Magyarországon még az Európai Unióhoz képest is rendkívül alacsonyak, ráadásul 2050 körül már csak nagyjából 8 millió magyar lesz majd az országban, és itt nem is vették figyelembe a határátkelőket, tehát lehet ez még bőven kevesebb is. Az arányok is rosszabbak lesznek, azaz a mainál sokkal több lesz a nyugdíjas, és sokkal kevesebb a dolgozó fiatal.

Holtzer Péter úgy látja, nem lesz tartható a ma még nagyon magas, 80-90 százalékos magyarországi helyettesítési ráta (ez azt jelzi, hogy a nyugdíj hány százaléka a nettó bérnek – ma Magyarországon ez az arány 80-90 százalék) számottevően csökkenni fog.

A lengyel példa érdekes lehet, ott ugyanis már bevezették a svéd mintán alapuló egyéni számlás modellt, ami egész jól megmutatja, ki milyen nyugdíjra számíthat. A helyzet nem túl rózsás, ugyanis a lengyelek jelenlegi 60-70 százalékos helyettesítési rátája 2050 környékére 20-30 százalékra csökken.

A nagy kérdés most már csak az, hogy a jelenlegi magyarországi fizetésekből meg lehet-e takarítani akár 20-30 év alatt ugyanennyi millió forintot, vagy más megoldást kell találni.
Forrás: hataratkelo.com

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!