Az új rendszernek több előnye is lesz.

November 1-től megkönnyíti az e-személyivel rendelkező betegek életét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér bevezetése, amelynek egyik modulja az elavult, papír alapú recepteket leváltó e-recept. Ha a páciens nem rendelkezik e-személyivel, akkor sincs ok az aggodalomra: a hagyományos személyi igazolvány és a TAJ kártya együtt elég az elektronikus receptek kiváltásához.
Az új rendszer egyik előnye, hogy a recepteket nem lehet elrontani. Eddig, ha valami hibádzott a recepttel, például nem volt megfelelő a jogcím, vagy lemaradt a bélyegző, akkor a betegnek vissza kellett menni az orvoshoz, hogy kijavítsa, de ezentúl erre nem lesz szükség.

Az e-recept azonban nemcsak a páciensek, hanem az orvosok életét is megkönnyíti, ugyanis egy évre visszamenőleg vissza lehet nézni, hogy ki mit váltott ki, illetve az orvos is tudja ellenőrizni, hogy a beteg kiváltotta-e a gyógyszereket.

Egy receptet bármelyik patikában ki lehet majd váltani, azonban ha orvos két doboz gyógyszert írt fel, azt nem lehet egymás után többször kiváltani, tehát a páciens pontosan azt a mennyiségű gyógyszert kapja meg, amit a kezelőorvosa felírt neki.

Ha másnak szeretnénk gyógyszert kiváltani, egy úgynevezett kiváltási igazolásra lesz szükség, illetve egyéni esetekben a háziorvos dönthet amellett is, hogy papír alapú vényt ad.

November 1-jétől nemcsak a recepteket lehet majd elektronikusan kezelni, hanem a leletek, a kórelőzmények, tehát tulajdonképpen egy elektronikus profil készül minden páciensnek. Így látható például, hogy a betegnek milyen gyógyszerérzékenysége, allergiája van, de az orvos számára hozzáférhető lesz a páciens teljes kórtörténete és a gyógyszerezési folyamata is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!