10 emberből 10 nem tudja, hogy mi valójában a sárgaborsó.

A sárgaborsó a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény. A hámozás vagy tisztítás kiterjed a növény hüvelyére, tehát a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső halvány héjazatuktól is, a hasítási folyamat során. Sárga és zöld színekben is létezik.

A borsó betakarításkor kerek, de a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét természetes módon, ez tulajdonképpen a két sziklevél.

Készítése: a szakszerűen tárolt borsót hántolás előtt tisztítják, osztályozzák. A hántolást megelőzően héjszívósító kondicionálást alkalmaznak. A héj, a tört szem és a csiszolási hulladék elválasztását követően gőz hozzáadásával alakítják ki a borsó egyenletes, fényes felületét.

A sárgaborsó sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget.

A magyar konyha felhasználja leves, főzelék, pástétom (krém), saláta készítéshez, de ételek sűrítésére, vagy diétás, vegetáriánus ételekhez is. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!