A puffadt lábfej, a köröm elváltozásai, a bütykök, sebhelyek egy-egy betegségre utalhatnak.

A lábfejeken és a lábujjakon látható elszíneződést, duzzanatot nem szabad figyelmen kívül hagyni, a láb és a körmök fontos jelzést közvetítenek. Egyes betegségek nem jelentkeznek feltűnő panaszokkal, olykor csak a lábon megjelenő elváltozások hívják fel rájuk a figyelmet.

Bütykök és sebhelyek – Kezeletlen diabétesz

A fel nem fedezett cukorbetegség súlyos formát ölthet, ha nem kezdődik meg idejében a kezelés. Lehet, hogy nem tapasztal jellegzetes tüneteket, azonban a lábujjakon kialakult kinövés, a bütyök és a lassan gyógyuló, apró sérülések felhívják figyelmét a rejtőző diabéteszre. Elsősorban a nagylábujjat, vagyis az öregujjat érinti a bütykök megjelenése, amiért elsősorban a szűk, kényelmetlen cipő okolható – azonban diabétesz esetén sokszoros az előfordulás esélye. A betegség kísérő jelensége, hogy a mozgatóizmok sorvadásnak indulnak, és megváltozik a lábboltozat. Az ujjak szokatlan formát öltenek, az apróbb csontok és ízületek elcsúsznak.

Domború, homorú, recés – Árulkodó lábkörmök

Hajlamos lehet kizárólag a kézkörmök állapotára figyelni, pedig a lábujjak körme sem véletlenül ölt rendellenes formát. A kanál alakú körömre jellemző, hogy széle kifelé hajlik, felszíne homorú. Ez az elváltozás leggyakrabban vashiányt jelez, főként akkor, ha emellett a körmök elvékonyodnak, lemezesen leválik róluk egy-egy réteg. A domború, óraüveg-körömnek nevezett jelenség a szervezet oxigénhiányáról árulkodhat. Szív- és tüdőbetegség állhat a háttérben, melynek fokozott az esélye, ha a kéz- és lábujjak vége megvastagodott.

Puffadt lábfej – Segélykérő vesék

A nefrózis szindróma jellegzetes tünete a lábfej és a boka duzzanata. A vesekárosodás miatt nagy mennyiségű fehérje kerül a vizeletbe, és a vérfehérje, az albumin csökkenése miatt, a keringésből folyadék áramlik a szövetekbe. Elsősorban estefelé tapasztalja a lábdagadást, mely az éjszaka folyamán a vízszintes testhelyzet miatt mérséklődik. Figyelje meg a szemhéját is, mely épp ellenkezőleg, reggelre lehet feltűnően puffadt. Ha emellett csökken a vizeletmennyiség, fáradékony és étvágytalan, a jelek tovább erősítik a nefrózis gyanúját.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!