Országos jelenségről beszélünk, és egyelőre nincs megoldás

Országos méretűvé vált a tűzifahiány, ahol pedig mégis kapható, ott jelentős drágulással találkozhat a lakosság. – A mi cégünk kapcsolatban van a Dunántúltól a Nyírségig sok olyan vállalkozással, amely fakitermeléssel, illetve tűzifaszállítással foglalkozik. Mindenhol ugyanezzel a problémával szembesülnek – mondta a Magyar Nemzetnek Várady Attila, az egyik szolnoki Tüzép ügyvezetője. Szerinte az Erdélyből való beszerzés is komoly mértékben csökkent.

A hiányt elsősorban az okozza, hogy a tavaszig kitermelt tűzifa nyár közepére majdnem elfogyott. Az új kitermelés szeptember végén, október elején kezdődött. Várady Attila elmondta, sok helyen az erdészetek a meglévő készleteket zárolták szociális tűzifának, amit az önkormányzatok osztanak majd ki a rászorulóknak.

Szigorították a tűzifa szállítására vonatkozó előírásokat is, hogy visszaszorítsák az engedély nélküli fakitermelést. A külföldről behozott szállítmányok számának csökkenése részben erre vezethető vissza. A fa ára ebből a hiányból adódóan tavaly óta fajtától függően 5 és 15 százalék között emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal augusztusi adatai szerint a háztartási energia ára 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a tűzifa 6,1 százalékkal drágult tavaly augusztushoz képest. 

A tömeges elszegényedés egyik jele lehet: a Belügyminisztérium egyre több szociális tűzifát kell hogy kiosszon az önkormányzatoknak. Míg 2014-ben 2068 település kapott tűzifa-támogatást, az idei pályázaton már 2255 önkormányzat nyert. Nekik február 15-ig kell kiszállítaniuk a tüzelőanyagot.

A 2016–2017-es télre egyébként 2289 önkormányzat nyújtott be pályázatot, egy-egy település átlagosan másfél millió forint többlettámogatáshoz jutott. Mindez mintegy 180 ezer embernek jelentett segítséget. A hátrányos helyzetű térségekben lévő önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük, a többinek pedig köbméterenként ezer forint plusz áfát kell állniuk.

Megközelítőleg tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente a mintegy kétmillió hektárnyi magyar erdőterületen. Elsősorban az állami erdészetekre hárul a szociális tűzifáról való gondoskodás feladata is. Évente több mint hárommilliárd forint értéket képvisel a 140 ezer köbmétert meghaladó mennyiség.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!