“A lakosságot minél gyorsabban tájékoztatni kell arról, hogy a szentelvíz egészségügyi kockázatokat eredményezhet."

Bár a szenteltvíz a megtisztulás szimbóluma, egy tanulmány szerint a hatás legfeljebb spirituális értelemben jelentkezhet, ugyanis maga a folyadék egészségre káros anyagokat tartalmaz. A Bécsi Orvostudományi Egyetem alkalmazottimmunológia-tanszékén végzett kutatásban több forrásból is gyűjtöttek szenteltvizet. A vizsgálat kiderítette, hogy a mintákat veszélyes lenne meginni, mert milliliterenként 62 millió baktériumot tartalmaznak. A kutatást vezető dr. Alexander Kirschner szerint fontos, hogy erre felhívják az emberek figyelmét.

A keresztelésnél és más szertartásoknál is használt szenteltvízről a kutatók megállapították, hogy a vizsgált minták 86 százaléka a székletben is kimutatható baktériumokat tartalmaz, például E. colit, enterococcit és Campylobactert. Ezek görcsös hasmenést, görcsöket, hasi fájdalmat, illetve lázat is okozhatnak. A vízből olyan nitrátokat is kimutattak, amik többnyire a mezőgazdaságban használt műtrágyákban is fellelhetők. Ha ezeket valaki lenyeli, súlyos betegségeket, 6 hónapnál fiatalabb csecsemők esetében halált is okozhat.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a látogatottság függvényében változott a víz szennyezőanyag-tartalma; minél többen látogatták a templomot, annál több baktérium volt a szenteltvízben. Kirschner szerint a kórházi kápolnákban ez különösen nagy kockázattal jár: ezeken a helyeken sokan megfordulnak, és a betegségek miatt legyengült immunrendszer nehezebben tud védekezni a fertőzések ellen.

A szenteltvíz higiénikus használatára több módszer is kínálkozik. Egy olasz pap néhány éve feltalált egy szenteltvíz-adagolót, amivel a fertőzések elkerülhetők lennének. Az is segíthet, ha a vízhez sót kevernek, mivel az segíthet fertőtleníteni a vizet. Kirschner szerint ugyanakkor a sóval nem előzhetők meg a fertőzések; szerinte hasznos lenne, ha gyakrabban cserélnék a vizet a szenteltvíztartókban, és a templomba járókat is figyelmeztetnék a kockázatra. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!