Sokakat érint, érdemes megfogadni a tanácsokat!

Amikor az ember azt hallja, hogy koleszterin, akkor leggyakrabban negatív előjelet társít hozzá, pedig az igazság az, hogy a szervezetnek szüksége van rá a normális működéséhez. Először is fontos tisztázni, hogy léteznek „jó” és „rossz” koleszterinek: az előbbieket HDL, az utóbbiakat LDL koleszterinnek nevezzük, ami ha túlzott mennyiségben van jelen, akkor az lerakódik az erek falán, súlyos szövődményeket okozva ezzel. A koleszterin diéta során tehát a lényeg az LDL fogyasztásának mérséklése, ami az alábbiak szerint érhető el:

Növényi eredetű fehérjék
Amennyiben magas a koleszterinszintje, akkor annak hátterében sok esetben az állati eredetű fehérjék túlzott fogyasztása áll. Éppen ezért érdemes előtérbe helyeznie a növényi eredetű ételeket, hiszen több tanulmány is kimutatta, miszerint például a szójafehérje csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét és növeli a HDL-ét. Legjobb növényi eredetű fehérjeforrások: szója, tofu, hüvelyesek, avokádó, spenót, brokkoli.

Telítetlen zsírsavak
A telített zsírsavak nagyban hozzájárulnak a szív-és érrendszeri problémák kialakulásához. Ha hosszú távon csökkenteni szeretné a koleszterinszintjét, érdemes egyszeresen telítetlen zsírsavakra váltania, így lehetőleg az állati zsírok helyett a növényi olajakat használja! Természetesen a többszörös telítettségűek is áldásos hatással bírnak, hiszen bár közvetlenül nem csökkentik az LDL mennyiségét, viszont növelik a HDL szintjét! Legjobb telítetlen zsírsavforrások: repceolaj, olívaolaj, mandulaolaj, avokádóolaj, halolaj, lenmagolaj.

Rostok, rostok, rostok
A bőséges rostfogyasztás számos pozitív hatással jár: elősegíti az emésztést, mérsékli a vércukorszintet, méregtelenít, valamint csökkenti koleszterinszintet. Ez mind a vízoldékony, mind pedig a vízben nem oldódó fajtákra igaz, így ha teheti, minden nap fogyasszon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonaféléket!

A diéta során természetesen arra is kell ügyelnie, miként készíti el az ételeit, hiszen többek között azzal is ronthat az állapotán, ha például kisütéshez nagy mennyiségű állati eredetű zsírokat használ. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy örökre feledkezzen meg a rántott ételekről, viszont ezeket lehetőleg egészséges kókuszzsírban, vagy olívaolajban süsse ki, illetve ha lehet, sütésnél használjon sütőzacskót!”- tanácsolja Barcza Zsuzsanna, dietetikus.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!