Óriási válságtól tart a híres befektetési szakértő!

A pénzügyi szakember globális pénzügyi válságot jósol.

Bill Gross, a kötvénykirályként is ismert befektető úgy gondolja, hogy a túlzott eladósodás miatt az USA gazdasága most olyan, mint egy robbanóanyaggal töltött kamion, ami egy kátyús úton robog. Elég csak egy apró hiba, hogy a teljes világgazdaság összeomoljon...
A szakértő érdekes történetet osztott meg a túlpörgetett hitelezés gazdaságra leselkedő veszélyeiről, és közben nemzetközi összeomlást feltételez. Befektetőinek részletesen le is írta a kiváló okokat.

A történet egyik szereplője az unokája volt, aki betesz egy dollárt a bankba, amit kölcsön adnak aztán Joe-nak, aki egy éttermet nyit belőle. Joe majd Fredtől veszi meg a pizzához szükséges alapanyagokat, aki meg beteszi a pénzt a bank folyószámlájára.
Ezzel gyakorlatilag kettő lett az egy dollárból: van egy Fred számláján és egy, ami az unoka betétjén van.

Mindketten abban a hitben vannak, hogy az egy dollár az övék, pedig a bank széfjeiben csak egyetlen dollár van. A bank közben az eszközeit és a kötelezettségeit is megduplázta: az eszközei között ott van a széfben lévő pénz és a hitel, amit Joe-nak adott, a kötelezettségei között pedig az unoka pénze és az a pénz, amivel a bank Frednek tartozik!
A bank ezután annyiszor hitelez újra ebből a pénzből, ahányszor csak akar (amennyiben a Bankfelügyelet tartalékképzési követelményeit teljesíti)! Bill Gross ezt ahhoz hasonlította, mint amikor egy bűvész a kalapjából 5-6 nyulat is előhúz...

Az összes betétes azt fogja hinni, hogy bármikor kiveheti az egy dollárját a bankból, pedig ez nem igaz, mert óriási tévedés, hogy ott van a bankban a pénzünk! Mert nagyot tévedsz, ha azt hiszed, hogy így működnek a bankok…
Van aki szerint ez egy pozitív dolog, mert erősíti a gazdasági növekedést, az viszont valóban probléma lehet, ha hirtelen egyszerre mind ki akarják venni a pénzüket a bankból. Ez történt 2008-ban is a Lehman Brothers esetében, az összeomláskor.

Gross éppen erre akart rávilágítani; mert úgy véli, hogy egy másik hasonló helyzet bármikor lecsaphat a nemzetközi gazdaságra, ha a túlzott hitelezést nem hűtik le Amerikában és Kínában. Az USA most több hitelt halmozott fel, mint a gazdasági világválság előtt, egy Lehman Bankhoz hasonló történet pedig bármikor megadhatja azt a szikrát, ami elindítja az összeomlást.
Kínában pedig még rosszabb a helyzet, mivel a világ második legnagyobb gazdasága 24 ezer milliárdnyi dollár hitellel pumpálta fel a mérlegét 2007 óta, és így a teljes hitelállománya háromszorosára hízott!

A jegybankok megpróbálják elkerülni ezt a katasztrófát úgy, hogy a hitelek kamatait alacsonyan tartják, hogy az ne fojtsa meg az adósokat, de ugyanakkor elég legyen ahhoz, hogy a megtakarítók a kiadásaikat még fedezni tudják.
Ezért mondta Gross, hogy a súlyosan eladósodott amerikai pénzügyi rendszer olyan, mint egy robbanóanyaggal töltött teherautó egy kátyús úton, mert már egy apró hiba is felrobbanthatja az egész gazdaságot, a Központi Bank pedig már nem fogja tudni a kamatokat levágni, és hatékony kötvényvásárlási programot indítani, hogy életet leheljen a pénzügyi rendszerbe.

A kötvénykirály még hozzátette, hogy az amerikai elnök 3-4 %-os növekedési elvárásai irreálisak, az pedig, hogy a mutatók rekord magasan vannak, csak hamis biztonságérzetet kelt a befektetőkben. Szerinte a nemzetközi gazdaság bármikor összeomolhat, ezért a magas hozam üldözése helyett a befektetőknek inkább azon kellene aggódniuk, hogy visszakapják-e majd a pénzüket.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!