Fontos tudnivalók a téli tüzelőtámogatásról.

Összesen több mint 400 ezer háztartás kaphat tüzelőt, illetve támogatást a téli rezsicsökkentés keretében - közölte a Belügyminisztérium.

Mint írták: a kormány döntött a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, kiépített gázhálózattal rendelkező településeken fával és szénnel fűtő háztartások egyszeri támogatásáról.

A településektől október 15-éig beérkezett igények szerint 2886 önkormányzat 372 120 háztartása jelezte fűtőanyag igényét. A teljes támogatási összeg több mint 4,4 milliárd forint. A BM által folyósított összegből az önkormányzatok gondoskodnak a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyag biztosításáról az igénylők számára, akik már az idei téli fűtési szezonban átvehetik a tüzelőt.

A kormány korábbi döntése értelmében azok a családok is megkapták a téli rezsicsökkentést, akik olyan településen élnek, ahol nincs kiépített gáz- vagy távhőszolgáltatás. Az érintett 284 településsel a BM már korábban megállapodást kötött és a támogatást is átutalta. Ezeken a településeken az önkormányzatok szeptember végéig gondoskodtak arról, hogy a családok készpénz formájában megkapják a téli rezsicsökkentést. Ebbe a kategóriába 29 ezer háztartás tartozik, amelyek támogatására 346 millió forintot biztosított a kormány.

Nem ennyire egyszerű a helyzet

Azoknak a háztartásoknak, akik időben kapcsoltak, vállalniuk kell, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Alap ellenőrzi náluk, hogy korábban nem részesültek téli rezsicsökkentésben. Vagyis az egyéb fűtési módok után nem kapták már meg a 12 ezer forintot.

További kritérium, hogy a támogatást nem lehet a tüzelő kiszállítási díjára fordítani, azt saját zsebből kell fizetni. Vagyis csak a tüzelő ellenértékére lehet a támogatást fordítani.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!