Már most készülj fel arra, hogy sokkal nyűgösebbek és ingerültebbek leszünk!

 

 

Igen, hamarosan itt az óraátállítás, amikor egy órával vissza kell állítani a mutatókat. Nézzük, hogy pontosan mikor is kell átállítani az óráinkat. A téli időszámítás október utolsó vasárnapján kezdődik, és március utolsó vasárnapjáig tart. Magyarországon októberben helyi idő szerint hajnal 3 órakor lesz, 2:00-ra kell visszaállítani az órát. A pontos dátum 2016-ban: október 30.

 

 

Az óraátállítás ötlete először az energia megtakarítás miatt merült fel, a kedvező élettani hatásokat, (hogy jobban tudunk dolgozni természetes fényben, és hogy így nyáron több időt tölthetünk a szabadban) csak később kezdték el vizsgálni. Sokan vannak ellene, mondván, hogy felesleges, és amit a villanyon esetleg megspórolunk, a légkondi üzemeltetése úgyis elviszi, nem is beszélve az átállás negatív élettani hatásairól.

 

 

Bár bizonyított tény, hogy egy ilyen óraátállítással egy magyar kisváros, pl. Keszthely egy éves villamosenergia ellátását meg lehet spórolni, mégis nagyon sokan ágálnak ellene. Mit kifogásolnak a legtöbben? Amellett, hogy megzavarja a bioritmust, nincs is sok értelme. A kisgyerekes szülők – ahol a piciket még fél óra eltolódás is próbára tesz akár alvás , akár étkezés tekintetében – a leginkább érintettek ilyenkor. Felborul a megszokott rend, a felnőtt is nyűgösebb, ingerültebb lesz a napi munkájában, ez meg is fog látszani a teljesítményén is. Az iskolás gyerekek sötétben fognak hazamenni az edzésekről, a napköziből, ha a szülők nem tudnak értük menni, nem fognak a munkájukra koncentrálni. Emellett a házi kedvencek tartói hogy magyarázzák meg a négylábúaknak, hogy most márpedig menni kell és tenni kell! Ugyanakkor léteznek még analóg órák a háztartásokban, melyeknek nem tesz jót, ha visszafelé húzzák azokat, az ún. bimbamos ketyegőket meg szigorúan tilos így állítani. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk,még anyagi kárunk is keletkezhet.

 

 

ora-3

 

 

Viszont sokaknak jó hír, hogy most a hosszú hétvége négy napot jelent. Ugyanakkor a  szünetet követően decemberig semmilyen más szünet vagy hosszú hétvége nem lesz.

 

 

Igyekezzünk tehát családi körben, szeretteinkkel együtt , tartalmasan tölteni ezeket a szép őszi napokat!

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!