A koronavírus járvány miatt nem kezdték volna el a férfi kezelését Kaposváron - csakhogy időközben elhunyt a Nagyatádi Kórházban.

A férfi daganatos betegségének kezelését halaszthatónak minősítette a Kaposvári Kórház. 

Négy hónappal a halála után levélben értesítették a tüdőrákban elhunyt férfit, hogy daganatos betegségének ellátása nem sürgős, tehát halasztható - számolt be az RTL Híradó.

A férfi 73 éves volt, és 4 hónap alatt vitte el a rosszindulatú betegség. Ezt mesélte az RTL Híradónak férfi lánya. Édesapja december 2-án hunyt el a Nagyatádi Kórház hospice osztályán. Betegségét azonban a Kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban diagnosztizálták, és itt kezelték volna, ha megélte volna. Az elhunyt férfinak egy hete levelet írt a kórház.

'Igazából nem is az, ami felháborít, hogy a halála után levelet küldenek, tehát ez előfordulhat. Azt mondom, hogy ez emberi mulasztás, ilyen van kész, ebből nem csinálunk ügyet valaki hibázott, kész, de ez a szöveg?!' - mondta az RTL Híradónak a nő.

A 'beteget' tájékoztatják, hogy 'ellátása nem esik az egészségügyi törvény által meghatározott sürgős szükség körébe, anélkül nem következik be 'életveszély vagy tartós egészségkárosodás', így azt a saját érdekében, és a járvány megakadályozása céljából 'kénytelenek vagyunk elhalasztani'- írták a Kaposvári Kórházból.

A férfi lánya szerint felháborító, hogy édesapja daganatos betegségének kezelését halaszthatónak minősítette volna a kórház.

'Ha így lenne, akkor szerintem még most is élne és közöttünk lenne. És kérik a türelmüket és megértésüket. Hát nem tudom, édesapám biztosan türelmesen figyeli onnan fentről úgymond...Nem tudom!' - mondja a férfi lánya.

A daganatos betegségek kapcsán az országos tisztifőorvos már két hónappal ezelőtt azt mondta: 'Természetesen a daganatos betegeknek az ellátássa nem függeszthető fel! Hiszen az ő állapotromlásukhoz vezethet, ezt egy egészségügyi szolgáltatónak ismernie kell ezeket a fogalmakat, hogyha ilyen előfordul, akkor kérem, hogy az egészségügyi szolgáltató figyelmét hívják fel vagy forduljanak akkor az NNK-hoz.'

 

A Kaposi Mór Oktató Kórház nevében is az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszolt az RTL Híradó kérdéseire. Azt állítják, hogy a kórház 'daganatos betegségeket gyógyító osztályai nem küldtek ki hasonló tárgyú levelet betegeiknek.' De levelükben megígérték, hogy 'amennyiben az elhunyt családtagjai megkeresik a kórházat, természetesen kivizsgálják az esetet.'

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!