Korlátozott anyagi források közt felnőni komoly kihívás lehet. De ugyanakkor ennek a helyzetnek is megvannak a maga rejtett előnyei, amelyek egyedi és erőteljes módon formálhatják a személyiségünket. 

'Akik most nyugdíjasok, már jóval betöltötték a 65. életévüket. A mi gyerekkorunkban nem volt (nem is lehetett ) ennyi választék, már csak a technikai fejlődés miatt sem. Nem éreztük azt, hogy szegények lennénk, de boldogok voltunk, és az életünkben mindent megoldottunk, mert kreatívak voltunk! Az embernek azért van keze, esze, hogy megvalósítsa az elképzeléseit. Nagyon sajnálom a mai gyerekeket, mert mindent készen kapnak, mi sok mindenből tudtunk játékot csinálni, és tudtunk mindennek örülni. Az a szegénység, meg a mai szegénység két különböző dolog. A mostani hátrányt nem lehet behozni szorgalommal, de akkor mikor mi gyerekek voltunk, szorgalom, példamutatás nagy erény volt. Aki élt vele, ma nem szegényen hal meg.'

Nézzük mi az a 8 előny, ami a nehéz életkezdés esetén megjelenik:

1. Az apró dolgok értékelése
Ha valaki pénz nélkül nő fel, megtanulja, hogy örömét lelje az élet apró dolgaiban. Gondolj csak arra, mennyire különlegessé teszi a karácsonyt az a tény, hogy csak évente egyszer, néhány napig tart, és egész évben várnunk kell rá. Ha minden nap ünnep lenne, nem tudnánk annyira értékelni a különlegességét.

Ugyanez igaz mindenre az életben: egy finom és különleges ételre, amit nem engedünk meg magunknak minden nap, vagy a szabadnapokra. Mindezeket éppen a ritkaságuk teszi különlegessé és értékessé. De ez nemcsak anyagi értékekre vonatkozik: egy családi vacsora például sokkal többről szól, mint az ételről, ami az asztalra kerül – ez az együttlét pillanata.

Hasonlóképpen, egy séta a parkban nem csak testmozgás, hanem egy lehetőség is, hogy elmerüljünk a természet szépségében. Ez az egyedülálló szemlélet képes rendkívülivé tenni a hétköznapokat is azáltal, hogy mindenben meglátjuk a benne rejlő szépséget, és hálásak vagyunk érte.

2. Találékonyság
Ha valaki úgy nő fel, hogy a családjának nincs túl sok pénze, a kreatív megoldások igazi mesterévé válik. Például, ha egy készülék elromlik, megtanulja megjavítani azt, mert nem engedhette meg magának, hogy újat vásároljon.
Ez ugyanakkor kritikus, elemező gondolkodásmódot is eredményez: összehasonlítod a kínálkozó lehetőségeket, megtalálod a legjobb ajánlatokat és a legnagyobb árengedményeket. Ezt a készséget pedig akár a karrierépítésben is felhasználhatod, hiszen leleményes problémamegoldóvá tesz, aki nem adja fel az első nehézségek láttán.

3. Rugalmasság és kitartás
Az élet akadályai másképp hatnak rád, ha anyagi nehézségek közt nőttél fel. Ahelyett, hogy akadályként tekintenél a nehézségekre, inkább egy esélyt látsz bennük, hogy megmutasd az alkalmazkodó készségedet. Egy olyan világban, ahol a gyors megoldás nem mindig volt lehetséges, megedződtél, és rendkívül kitartó lettél. Ennek köszönhetően képes vagy keményen dolgozni és önfegyelmet gyakorolni.

Annak idején valószínűleg nem volt más választásod, de ma már önként alkalmazod a megszerzett készségeket, és ennek köszönhetően semmi sem téríthet el a kitűzött céltól.

4. Együttérzés
Pénzügyi kihívásokkal teli környezetben felnőni gyakran azt jelenti, hogy szemtanúja vagy a körülötted élők küzdelmeinek. Ez ugyan nehéz és elkeserítő lehet, de ugyanakkor mély empátiát és megértést is kialakít benned.

Ha valaki a saját anyagi nehézségeiről beszél, tökéletesen átérzed a helyzetét, hiszen te is keresztülmentél ezen. Ez jobb hallgatósággá, támogatóbb baráttá és együttérző kollégává tesz, és lehetővé teszi, hogy mélyebb kapcsolatokat alakíts ki az emberekkel.

5. A munka megbecsülése
Ha korlátozott anyagi lehetőségek közt nőttél fel, valószínűleg már korán elsajátítottad az erős munkamorál fontosságát. Tanúja voltál annak, hogy a családod milyen fáradhatatlan erőfeszítéseket tett a megélhetés érdekében, és te is pontosan ugyanezzel az elszántsággal állsz hozzá a munkádhoz, sőt, az egész élethez.

Míg mások talán természetesnek veszik a sikert, te megérted a kemény munka és a kitartás értékét. Minden eredmény, legyen az bármilyen kicsi, az elkötelezettséged ékes bizonyítéka.

Megtanultad, hogy a siker nem előjog, hanem a következetes munka és erőfeszítés eredménye. És ami talán a legfontosabb, tudod, hogy nem csak a cél elérése a fontos, hanem az odáig vezető út és az időközben szerzett tapasztalatok is.

6. Az anyagiak helyén kezelése
Ha korlátozott pénzügyi forrásokkal nősz fel, az segíthet abban, hogy megtanuld kifejezetten jól kezelni az anyagiakat. Valószínűleg már nagyon korán meg kellett tanulnod költségvetést készíteni, rangsorolni a kiadásokat és stratégiai pénzügyi döntéseket hozni.

Ugyanakkor valószínűleg megtanultad értékelni a pénzt, és megfontoltan költekezel, pazarlás nélkül, a legtöbbet kihozva a rendelkezésedre álló anyagi forrásokból. Azzal is tökéletesen tisztában vagy, hogy a pénz egyszerűen egy szükséges erőforrás, amit jóra vagy rosszra egyaránt lehet használni, de önmagában nem jó vagy rossz dolog.

De ez a gondolkodásmód nem magától értetődő, és sokan megrekednek a hiány gondolkodásmódjában, ezért úgy érzik, soha nincs elég pénzük, vagy, ha mégis sikerül pénzhez jutniuk, azt nagyon gyorsan el is költik. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy levonjuk a megfelelő tanulságokat a tapasztalatainkból.

7. Alázatosság
A korlátozott anyagi lehetőségek mély alázatosságra nevelnek. Ez az alázat nem egyszerű szerénység, ez annak az őszinte elismerése, hogy a körülmények váratlanul megváltozhatnak.

Egy olyan társadalomban, amely az anyagi sikerre helyezi a hangsúlyt, fontos, hogy értékelni tudod a kemény munkát, és felismered, hogy mindenki a maga egyedi útját járja. Ráadásul az alázat elősegíti a különböző emberekkel való interakciódat. Nem az anyagi körülményeik alapján ítéled meg az embereket, hanem az olyan tulajdonságok szerint, mint a kedvesség vagy a rugalmasság és alkalmazkodó készség.

Ez az alázatosság a munkádban is fontos lehet, mert együttműködő csapatjátékossá tesz, aki mindig kész tanulni másoktól. Ugyanakkor segít abban, hogy jó munkakörülményeket teremts, egy olyan környezetet, ahol mindenki megbecsülve érzi magát.

Életed minden területén ez az alapvető tulajdonság vezérel, befolyásolva döntéseidet, kapcsolataidat és a világhoz való általános hozzáállásodat.

8. A kapcsolatok értékelése
A kapcsolatok, a kölcsönös támogatás rendkívül fontos dolgok, amiket nem lehet pénzért megvásárolni, és te ezzel tökéletesen tisztában vagy. A barátságok és szövetségek sem árucikkek, hanem értékes befektetések, amelyek a bizalomra és a megértésre épülnek.

A kapcsolatokra helyezett hangsúly a személyes körökön túl a közösségekre is kiterjed. Miután már fiatalon megpróbáltatásokkal szembesültél, felismered a szolidaritás erejét.

Egy olyan összetartó közösség, ahol az egyének valóban törődnek egymással, komoly erőforrás lehet. Ami pedig a legfontosabb, nem azért értékeled az embereket, amijük van, hanem azért, akik legbelül.

Az, ha valaki nehéz anyagi körülmények között nő fel, még nem határozza meg az illetőt, de számos hasznos tulajdonsággal gazdagíthatja őt. Ezek a rejtett előnyök nem csupán képessé teszik az egyént a nehézségek leküzdésére, hanem pozitívan hozzájárulnak a közösségek megerősítéséhez, összekovácsolásához is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!