A vércsoportok szerepet játszhatnak a fertőzés iránti fogékonyságban és a betegség lefolyásának súlyosságában.

A Blood Advances nevű szaklapban megjelent eredmények újabb jelei annak a felismerésnek, hogy keveset tudunk a vércsoportok szerepéről az emberi szervezetben. úgy tűnik, hogy a vércsoportok szerepet játszhatnak a fertőzés iránti fogékonyságban és a betegség lefolyásának súlyosságában egyaránt.

Nullások előnyben

Egy dán tanulmány szerint közel 7500 igazolt fertőzött között csak 38 százalékban találtak nullás vércsoportúakat, holott a 2,2 millió nem tesztelt dán állampolgár közel 42 százaléka tartozik ebbe a vércsoportba. A-vércsoportú a fertőzöttek 44 százaléka, míg a szélesebb populációnak csak a 42,4 százalékát teszik ki. Bár az eltérés nem tűnik jelentősnek, a két csoportot egymással összehasonlítva már jelentős a különbség.

Egy kanadai kutatásban 95 súlyos beteg koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak. Az intenzív osztályra kerültek között A- vagy AB-vércsoportúak 84 százaléka szorult lélegeztetőgépre, míg a nullás és B-s társaiknak 61 százalékuk. Az előbbiek hosszabb ideig, 13,5 napig maradtak intenzív osztályon, az utóbbiak már 9 után távozhattak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!