Nem csak kellemetlen, hanem rámehet az egészség is.

Kutatók véleménye szerint a horkolók és a légzéskimaradásban szenvedők koponyacsontja vékonyabbá válik, mint azoké, akik nem horkolnak. Ez pedig életveszélyes is lehet: agy- és gerincvelőfolyadék-szivárgás léphet ugyanis fel. Ez olyan tüneteket okozhat, mint például a demencia jellemzői, azonban kómát, stroke-ot és halált is okozhat.

Az alvási légzéskimaradás (apnoé) lehet a horkolás legfőbb oka. Ettől pedig a koponyacsont elvékonyodik.

Jelei

Az agyi és gerincvelői folyadék szivárgásának legfontosabb tünete az erős fejfájás, amely állás közben erősödik, fekve viszony enyhül.

A probléma tünete lehet még a nyaki fájdalom vagy merevség, a hányinger, a hányás, a fényre és a hangokra való érzékenység, az egyensúlyvesztés, a fülcsengés és a hallás megváltozása. Ritka esetben azonban a jelenség a demenciához és a Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket is okozhat, sőt, akár stroke-hoz, vagy halálhoz is vezethet.

Kezelése

A kezelés pihenéssel és hidratációval kezdődik, ám ha ez nem segít, akkor az illető saját vérét fecskendezik be a gerinccsatornába, és megpróbálják lezárni a szivárgás útját. Van azonban, hogy műtétre van szükség.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!